Afbeelding

Column: Brandweerman Xander Breuls: Een beetje begrip zou fijn zijn

Column Column

Onze werkzaamheden vinden altijd ongepland plaats. Een incident laat zich niet voorspellen en wij moeten een onbekende situatie altijd oplossen met de mensen en spullen die ons ter beschikking staan. Gelukkig lukt het ons eigenlijk altijd wel om dit voor elkaar te krijgen. Soms loopt een incident niet af op de gewenste manier, maar zit er niet meer in.

Gelukkig kunnen we bijna altijd wel rekenen op waardering, lof en dankbaarheid van de betrokkenen en omstanders. Nu zijn er twee soorten incidenten waarbij gek genoeg meestal wel wat gedoe ontstaat. Soms zelfs een agressieve sfeer. En dat terwijl we juist hulp aan het bieden zijn aan mens of dier.

De eerste soort is een gaslucht. Hierbij wordt er gas geroken en zorgen wij voor de veiligheid. Wij zetten dan een gebied af met rood/wit lint. Op zich weet iedereen heus wel dat je hier dan niet onderdoor moet kruipen. Maar er zijn altijd mensen die dat toch doen en bijvoorbeeld zeggen “ja maar, ik moet daar zijn” Kortom: ik wil iets en laat me niet door jou of je lintje tegenhouden. Ook al is het voor je eigen veiligheid. Soms volgen hier hele discussies op.

De tweede soort is incidenten met paarden in de sloot. Volgens sommige eigenaren doen we het niet zoals zij willen. Ook al hebben wij de ervaring met dit soort incidenten, staat de veiligheid van onze mensen bovenaan en zijn wij getraind door professionals op dit gebied. Ook omstanders laten vaak van zich horen. Zo stonden we op een fietspad omdat we een paard uit de sloot aan het halen waren. Volgens meerdere wielrenners stonden we alleen maar in de weg en kregen we diverse verwensingen naar ons hoofd. Hopelijk kunnen de mensen die het idee hebben dat we dingen doen om ze te pesten, even tot tien tellen en inzien dat we juist de beste bedoelingen hebben. Gelukkig is het zeer zeldzaam en kunnen we bijna altijd rekenen op begrip. Dank daarvoor!

Volg ons ook op facebook: BrandweerAlbrandswaard en Instagram: @brandweer_albrandswaard

Advertenties uit de krant