Afbeelding

Column Brandweerman Xander Breuls: Hollen of stilstaan

Column Column

Het was dinsdagochtend 25 april en ik zat gewoon te werken zoals elke andere dag. Ineens gaat de pager aan mijn riem trillen en piepen. Alles laten vallen en naar de kazerne is dan de diep ingesleten reactie. Binnen vier minuten reden we de kazerne uit. Het was in dit geval een zogenoemd ‘waterongeval’. Iemand was te water geraakt in de Oude Maas. Verder was er nog niet veel bekend. Wij reden snel naar de opgegeven locatie om hier iemand te treffen die ons kon melden dat de persoon uit het water was en naar een andere locatie gebracht was. Welke locatie dit was bleef nog lang onduidelijk. Gelukkig hebben wij deze locatie wel gevonden en zagen dat de hulpverlening al op gang was. Ik kon dus aan de meldkamer brandweer melden dat wij er niet meer nodig waren.

Op dat moment zag ik toevallig net een melding verschijnen op het beeldscherm van mijn operationele tablet. Er was een brand ontstaan in een garage in Poortugaal. De bewoner was een bluspoging aan het doen. Snel omschakelen en de manschappen konden de redvesten omruilen voor ademlucht. Aanrijdend kreeg ik door dat er meerdere gasflessen in de garage stonden. Dat is voor ons belangrijke informatie die ik dan ook direct met de mensen in de wagen deel. Check!

Ter plaatse bleek een garage aan een woning in brand te zijn geraakt door werkzaamheden aan een klassieke motor. Een tas die op een brander set met acetyleen lag, was in brand geraakt. Mijn eerste prioriteit was om de blussende bewoner voor de garage weg te halen aangezien een fles acetyleen kan ontploffen met levensgevaarlijke kracht. Toen hij weg was kon ik de flessen laten koelen door mijn aanvalsploeg, die dat natuurlijk van achter dekking van de muur deed. Samen met de tevens gealarmeerde collega`s van kazerne Hoogvliet werd de brand geblust en erger voorkomen.

Zo kun je dus vanaf je normale werk, binnen een uur van een drenkeling naar een woningbrand gaan. Dat is waarom het vak van brandweervrijwilliger zo uitdagend is. Zoek je zelf ook zo’n mooie uitdaging? Meld je dan aan! Dat kan gewoon via Facebook en Instagram.

Facebook: Brandweer Albrandswaard. Instagram: @brandweer_albrandswaard

Advertenties uit de krant