Afbeelding

Column Katinka: Opnemen bij de bank?

Column Column

“Wees u ervan bewust dat wij dit gesprek opnemen voor trainingsdoeleinden. Ook als u in de wacht staat.” Vorige maand ging ik een zakelijke rekening openen voor mijn start-up Fattory. Dit was inmiddels écht nodig. Maar het ‘even aanvragen’ ging niet zo makkelijk als gedacht. Voor een zakelijke rekening is namelijk een risicoanalyse nodig.

“Maar u bent nog maar 19, waarom heeft u deze rekening nodig?” en “Wat zijn de plannen voor het komende jaar? Verwacht u contante geldstromen?” Begrijp me niet verkeerd; natuurlijk is het logisch dat een bank wil weten wat de risico’s zijn van de nieuwe klanten. Maar een gesprek van meer dan een uur? Ik wil een bankrekening, geen lening…

Dit doet mij een beetje denken aan een recente uitzending van Radar. Hier werd duidelijk dat banken steeds strenger controleren op in- en uitgaven van hun klanten.

Zo was er een meneer die een overboeking deed van 20.000 euro van zijn “huisbank“ naar een andere bank. Dit omdat hij dan in 0,50 procent meer rente over zijn spaargeld zou gaan ontvangen. Zijn “huisbank” kwalificeerde deze transactie als verdacht en ging vragen stellen. Hij moest zelfs aantonen wat hij gekocht had bij zijn favoriete supermarkt. Meer dan zijn bankafschriften waaruit bleek dat hij het afgelopen jaar 4.500 euro had besteed aan boodschappen had hij uiteraard niet. Wie bewaard nu de bonnetjes van de Appie?

Deze controles liggen allemaal verankert in de wet, zegt de directrice van de NVB (Nederlandse verenging van banken). Men is bezig om deze wet uit te breiden. Als dat doorgaat, komt er een bv genaamd: Transactiemonitoring Nederland, (TMNL). Hierin zijn alle grootbanken vertegenwoordigd.

Bij transacties groter dan 100 euro mag er dan, door een commerciële uitvoerder van de wet, onderzoek gedaan worden. Geld opnemen om een tweedehands fiets te kopen, zal leiden tot vragen. Kan je deze vragen volgens TMNL niet overtuigend beantwoorden dan kom je op een zwarte lijst en kan je bankieren vergeten.

Gelukkig is het mij na drie weken gelukt om een rekening te openen. Ik ben voor nu door de risicoanalyse heen!

Advertenties uit de krant