Light brown bokeh texture background from natural
Light brown bokeh texture background from natural

Column Katinka: Alles voor een zetel

Column Column

15 maart gaan de stembussen weer open. Maar voor wat eigenlijk? Vraag het aan een gemiddelde student van mijn leeftijd en ik denk dat je je verbaast over het antwoord. “De lokale verkiezingen toch? De gemeenteraad en volgens mij ook iets met het water?” reageerde een klasgenoot van mij. Ik vind het zelf wel leuk, de verkiezingsperiode. Partijen die er weer alles aan doen om stemmers te trekken. Eigenlijk gewoon pure marketing.

Maar als je niet weet waarvoor je gaat stemmen dan is het natuurlijk lastig om een partij te kiezen. Gelukkig werd tijdens Valentijnsdag alles duidelijk. Op het plein voor onze school werden pennen, ballonnen en zelfs condooms uitgedeeld door verschillende politieke partijen. De politici gaven ons een ‘korte uitleg’ waarom stemmen op hun partij ÉCHT een goed idee is. Ze waren soms nog overtuigender dan mijn docent sales.

Met al de gadgets en sales pitches van de verschillende politici wist nog steeds niemand op welke partij hij of zij zou gaan stemmen. Tijdens de les besloten we een stemwijzer in te vullen. Zelfs voor de Waterschapsverkiezingen zijn er vragen opgesteld. Zo kun je aangeven of je het helemaal eens of oneens bent met ‘het afschaffen van geborgde zetels voor het natuurbeheer en agrariërs’. De meesten uit onze groep waren er pas net achter dat we überhaupt ook nog mogen kiezen voor het waterschap… De stemwijzer was, met dit soort vragen, dan ook niet echt een verpletterend succes kan ik wel zeggen.

Zelf vind ik de verkiezingen wel interessant, net als de lokale politici trouwens. Die wisselen niet alleen van lokale partijen om een zetel te halen. Ze gaan zelfs van lokale partijen, naar landelijke partijen om zo ook weer mee te kunnen doen met deze verkiezingen. Alles voor een zetel. Kijken of het deze keer wel lukt.

Ik wens ze uiteraard veel succes met deze verkiezingen

Advertenties uit de krant