Afbeelding

Column brandweer: ‘Een explosieve situatie’

Column Column

Op een doordeweekse dag in september was ik bevelvoerder van dienst. Net voor het middaguur gingen onze pagers af voor een melding met spoed. Ik verliet snel mijn werkplek, reed naar de kazerne, trok mijn bluspak aan en ging in ons voertuig zitten om de meldkamer nadere informatie te vragen. Terwijl ik de informatie kreeg komen de collega’s ook zitten en konden we met toeters en bellen richting het adres.

Onderweg deelde ik de informatie met de collega’s: lekkage in een huis, bewoner is nog binnen. Dàt wil je niet graag horen. Als bevelvoerder maak je tijdens het aanrijden een eerste plan van aanpak en deel je dit met de manschappen. In je hoofd maak je een zogenoemd ‘plan +’. Zo kun je de inzet goed beginnen en aanpassen als het in werkelijkheid toch anders of erger zou zijn.

De chauffeur plaatste ons voertuig op een veilige plek, buiten effectgebied van een explosie, en ging ik naar de meldster toe. Dit was een medewerkster van de thuiszorg die bij het betreden van de woning een sterke gaslucht rook. De bewoner zou mogelijk suïcidaal zijn en er kon opzet in het spel zijn. Alweer een detail waar ik niet vrolijker van werd. Nu moest ik mijn mannen dus metingen later verrichten om de ernst van de situatie in te schatten. Niet geheel zonder risico. Gelukkig hebben we hier wel procedures voor en ik besprak deze met de mannen die dit gingen doen. Zo hebben we allemaal hetzelfde beeld en hetzelfde plan.

Ondertussen ontruimden de collega’s van de politie de naastgelegen woningen. Misschien heb je op het nieuws weleens gezien wat er met een woning kan gebeuren bij zo’n explosie. We nemen geen enkel risico. Wanneer de omgeving zo veilig als mogelijk was gingen mijn manschappen hun taak uitvoeren. De bron was snel gevonden; het gasfornuis stond opengedraaid met één brandende pit. Pitten dichtdraaien en klaar. Onze meters gaven geen alarmerende waarden aan dus met het ventileren van de woning namen zij het gevaar voor een explosie weg.

Nu konden we veilig naar de bewoner. Daar konden we ook constateren dat de lucht veilig was voor de mensen van de ambulance om in te werken. Gezamenlijk hebben we de bewoner naar de ambulance gebracht en kreeg hij de zorg die op dat moment nodig was.

Door het adequaat handelen van de meldster (direct 112 bellen) is een mogelijke explosie voorkomen. Zo ga je als brandweervrijwilliger in een paar minuten van je normale werkplek naar een (mogelijke) explosieve situatie. Gelukkig zijn we professionals!

Volg Brandweer Albrandswaard op facebook: BrandweerAlbrandswaard en instagram: @brandweer_albrandswaard


Advertenties uit de krant