Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column dominee Coen van Alphen: Mag het iets meer zijn?

Column Column

We konden weer op vakantie! Massaal trokken we erop uit. Drukte op de wegen naar het zuiden, volle treinen overal in Europa, lange rijen voor de incheckbalies op Schiphol. Wat heerlijk dat het allemaal weer kon zonder coronabeperkingen. Hopelijk hebt u een fijne vakantie gehad, bent u tot rust gekomen, hebt u mooie dingen gezien.

Maar toen kwamen we terug. Het lijkt wel alsof de crises zich opstapelen. Meest in het oog springend is de asielcrisis. Wat een contrast: terwijl Nederlanders zich op Schiphol verdrongen om het land uit te komen, verdringen de mensen bij het opvangcentrum in Ter Apel zich om binnen te komen.

Als er ergens 700 mensen buiten moeten slapen, waaronder kinderen, zwangere vrouwen en gehandicapten… als er voor deze mensen nauwelijks basisvoorzieningen zijn, zodat het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen te hulp schieten… dan denk je: dat gaat over vluchtelingen in een oorlogsgebied. Klopt: het gaat over vluchtelingen. Klopt niet: het gaat over een van de veiligste en welvarendste landen ter wereld. Een land waar men zich graag beroept op de democratie, de rechtsstaat en de joods-christelijke waarden.

De situatie in Ter Apel is niet ontstaan doordat er opeens veel meer asielzoekers zijn, maar doordat de doorstroom stokt. Statushouders zijn geen ‘gelukszoekers’ (dat zijn we allemaal), maar mensen die hier mogen blijven. Omdat aangetoond is dat ze hun leven niet zeker zijn in het land van herkomst. Voor deze mensen zijn echter geen woningen beschikbaar. De asielcrisis heeft dus alles te maken met de woningcrisis, die weer alles te maken heeft met de stikstofcrisis, die… kunt u de knoop nog ontwarren? Ik ben niet jaloers op de mensen die dit op moeten lossen.

Want voor we met de vinger wijzen naar de politici die er weer niks van gebakken hebben, is het goed om te vragen wat we zelf doen. De staatssecretaris van Asielzaken doet al maandenlang een beroep op gemeenten om solidair te zijn en ruimte beschikbaar te stellen. Het blijft zorgwekkend stil in het land. Intussen wordt het probleem in Ter Apel alleen maar groter.

Hier in Albrandswaard wonen we in een prachtige regio, een groene oase. Is het ondenkbaar dat we ook hier wat meer mensen welkom heten? Waarom zouden we dit stukje wereld waar wij toevallig wonen, niet delen met anderen die het minder hebben getroffen? De opvang van Oekraïners bewijst dat het heel goed kan gaan. Ik hoop dat onze gemeenteraad zijn verantwoordelijkheid neemt en doet wat nodig is.

Hoe zit het intussen met de veelgeroemde Joods-christelijke waarden? Waar het hier op neerkomt is: wat als het onszelf zou overkomen… Een Nederlands gezegde luidt ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. De joodse traditie noemt dit de gouden regel. Andersom geformuleerd door Jezus van Nazareth, 2000 jaar geleden: ‘Behandel anderen zoals je zou willen dat ze jullie behandelen’.


Advertenties uit de krant