Light brown bokeh texture background from natural
Light brown bokeh texture background from natural

Column Katinka: Interview met juffrouw Ooievaar

Column Column

Er gaan verhalen rond dat de fabeltjeskrant plagiaat pleegt. En dan heb ik het over de fabeltjeskrant van Albrandswaard. Steeds vaker zie ik teksten op mijn Facebook-tijdlijn voorbijkomen die mij bekend voor komen. Soms wordt er een titel veranderd en is de tekst volledig terug te vinden op een andere website. Andere keren is er niet eens de moeite genomen om een originele titel te bedenken. Wat opvalt is dat juffrouw Ooievaar moeite heeft met commentaar en niet reageert op kritiek.

Voor de mensen die het nog niet doorhebben. Ik heb het natuurlijk over het Albrandswaards Dagblad. Meestal scrol ik gewoon voorbij als ik een bericht van hen op mijn pagina zie. Grote kans dat ik hetzelfde bericht al ergens anders heb gezien. Maar soms neem ik toch even de tijd om het artikel te lezen. Een paar weken terug was er bijvoorbeeld een artikel over het Waterschap. Het was een interessant artikel over de taken van het waterschap in de tijden van droogte. Wat ik nog interessanter vond, was dat de tekst volledig vanaf de site van het Waterschap komt... Zonder bronvermelding! 

Albrandswaards Dagblad neemt structureel teksten van andere websites over zonder dat dit duidelijk is omschreven. Wanneer het dagblad toch de inspiratie heeft gevonden om zelf een stuk te schrijven ontstaat er een rel op Facebook. Het interview met een ex-wethouder blijkt helemaal geen interview te zijn. Juffrouw Ooievaar heeft zomaar zonder toestemming citaten uit een facebook bericht gebruikt van de ex-wethouder. Het leek er even op dat juffrouw Ooievaar toch haar pen had gevonden, maar het was weer de ‘Ctrl+C’ knop. 

De Fabeltjeskrant van Albrandswaard kan duidelijk een upgrade gebruiken! De likes op de Facebookpagina zijn net zo bedroevend als de teksten zelf. Volgens mij wordt het platform alleen gebruikt om inkomsten te genereren uit de advertenties. Niet om relevant nieuws te verspreiden. Mocht ik zonder opleiding journalistiek iets in deze richting willen doen dan kan ik altijd solliciteren bij het Albrandswaards dagblad.

Uit de krant

Advertenties uit de krant