Afbeelding

Column Dominee Coen van Alpen: 2022: Meer ubuntu!

Column Column

‘2021 wordt vast beter’, zeiden we een jaar geleden, bij de beste wensen. Viel dat even tegen… Het werd een lange winter, met een maandenlange avondklok. In de zomer ging het leven eindelijk weer open. Voor even werd de 1,5 meter afstand zelfs opgeheven. Toen kwam het virus terug met nieuwe varianten. Allemaal moesten we weer schakelen. Zo beginnen we het nieuwe jaar net als het vorige in een complete lockdown. Niemand weet voor hoe lang.

Ik zou u graag een jaar zonder corona toewensen. Alleen is dat niet realistisch. Zoals er in 2022 ook problemen bij de overheid zullen zijn, het migrantenvraagstuk niet opgelost zal zijn, en de klimaatcrisis nóg nijpender wordt. Sommige dingen lijken onoplosbaar. Maar er zijn ook dingen waar we wél invloed op hebben. En dat is onze eigen houding.

Dus wens ik politie- en brandweermensen toe dat ze hun werk ongestoord kunnen doen. Wens ik de mensen in de zorg verlichting toe. Wens ik dat politici zich kunnen uitspreken zonder bedreigd te worden. Wens ik ons een overheid toe die de menselijke maat in het oog houdt. Wens ik ons allen een jaar toe waarin we milder met elkaar omgaan. Ik wens dat we in de trein niet alleen maar onze telefoon checken, maar ook de ander aan durven kijken, met een glimlach. O ja, en weet u nog van die storing bij WhatsApp, dit jaar? Heel ondeugend wens ik nog wat van die storingen, zodat we ook af en toe de stilte zullen ervaren. En als het voorgaande allemaal niet in vervulling gaat: dan wens ik ons de moed om niet op te geven.

Een groot voorbeeld van niet opgeven is van ons heengegaan: Desmond Tutu. Vorige week overleed deze Zuid-Afrikaaanse aartsbisschop op 90-jarige leeftijd. Tutu leefde in een door apartheid verdeelde samenleving. Hij streed fel tegen het systeem, maar op geweldloze wijze. Nadat de apartheid officieel was afgeschaft werd hij voorzitter van de Waarheid-en Verzoeningscommissie. Onvermoeibaar streed hij voor zijn ideaal van een regenboognatie, een samenleving waarin elke bevolkingsgroep er mag zijn en elk mens gelijkwaardig is. De werkelijkheid was hard. Zijn land bleef geplaagd door racisme, corruptie, en enorme inkomensverschillen. Maar Tutu weigerde op te geven. Hij werd geïnspireerd door de Afrikaanse waarde ubuntu: gastvrijheid, hartelijkheid en medemenselijkheid. Voor hem was dat onlosmakelijk verbonden met zijn geloof in God, de Schepper van alle mensen. Dat alles straalde hij uit met een aanstekelijke levensvreugde.

Ik wens u en mezelf iets van de moed en het doorzettingsvermogen van Desmond Tutu. Meer ubuntu: daar wordt het in 2022 vast een stuk beter van.


Advertenties uit de krant