James Scharink. Foto 2022 net voor de verkiezingen.
James Scharink. Foto 2022 net voor de verkiezingen. Foto:

Afscheid fractievoorzitter James Scharink GroenLinks/PvdA

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Fractievoorzitter van GroenLinks/PvdA James Scharink nam maandagavond 5 februari tijdens de raadsvergadering afscheid van de raad. James koos er voor om na zes jaar de politiek voorlopig achter zich te laten om zo tijd vrij te maken voor andere dingen in het leven.

Begin 2017 werd de partij GroenLinks in Albrandswaard opgezet door James Scharink en Peter Körnmann Rudi. In 2018 lukte het om met de verkiezingen een zetel te veroveren. De partij werkte vanaf 2020 veel samen met PvdA en daarom werd dan ook besloten om de partijen samen te voegen. In 2022 haalden ze als één partij drie zetels in de raad. 

De natuur als drijfveer

‘’De natuur was mijn belangrijkste drijfveer om in de lokale politiek te gaan”, vertelt James. ‘’De natuur heeft zelf geen stem en legt het vaak af tegen de economie. Een bekend citaat van Robert Baden-Powell is ‘Probeer deze wereld een beetje beter achter te laten dan je hem aantrof’, en daar sta ik volledig achter.”

Initiatieven

James en zijn partij dienden maar liefst 61 moties in, in de afgelopen zes jaar waarvan er 41 samen met andere partijen ingediend werden. Er werden er 34 aangenomen. ‘’Met één zetel kan je op deze manier een beetje invloed uitoefenen op het bestuur”, zegt James. Hij blikt terug op een aantal zaken die hij voor elkaar heeft gekregen. ‘’Er stonden vijf hele mooie plantanen bij het Bastia gebouw aan de Groene Kruisweg. Deze zouden plaats moeten maken voor de nieuwbouw. Door een amendement hebben we de tientallen jaren oude bomen kunnen beschermen. Ook hebben we door ons initiatief een duurzaamheidsfonds opgericht en is de reserve voor de sociale woningbouw nu een feit in Albrandswaard. Zaken waar ik zeker trots op ben dat we dat hebben bereikt.”

James zorgde er met GroenLinks ook voor dat in 2019 het verbod op papieren folders werd ingesteld. De inwoners van Albrandswaard moesten vanaf dat moment aangeven door een ‘ja’ sticker op de brievenbus of ze papieren folders wilden ontvangen. 

Tijd voor het gezin

James is vader van drie dochters in de leeftijd van negen, zeven en vier jaar. “Hij kijkt er naar uit om meer tijd voor ze te hebben, zijn telefoon op stil te kunnen zetten zonder zich zorgen te maken dat hij iets belangrijks mist. Even geen vergaderingen en voorbereidingen meer. Of hij nog terugkeert in de politiek laat hij in het midden. ‘’Voorlopig in ieder geval niet.”

Verschuivingen

Door het vertrek van Scharink hebben er een aantal verschuivingen binnen de partij plaats gevonden. Hans Heukels heeft het stokje van fractievoorzitter overgenomen. Peter Körnmann Rudi is geïnstalleerd als raadslid (was voorheen burgerraadslid) en Job van den Berg is beëdigd als burgerraadslid.

Job van den Berg.
Peter Körnmann Rudi.

Advertenties uit de krant