Afbeelding

‘Stop geweld tegen vrouwen’

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Een op de drie vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld, ook in Nederland. Dat kan gaan van seksueel getinte opmerkingen tot psychisch of fysiek geweld. Met de campagne Orange the World wordt hiervoor wereldwijd aandacht gevraagd. Het college van burgemeester en wethouders hees dinsdag 28 november de vlag van Orange the World om het belang te onderstrepen. 

Veilig, overal en altijd

Het thema van dit jaar is: Veilig, overal en altijd. Met het thema wil de organisatie laten weten dat geweld tegen vrouwen overal in de samenleving plaatsvindt. Maar ook dat iedereen een medestander kan zijn tegen geweld. 

In Nederland doet inmiddels het overgrote merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Geweld tegen vrouwen is op alle plekken waar mannen en vrouwen en jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Denk aan bijvoorbeeld het werk, thuis, op de sportclub, online, in het openbaar vervoer en op festivals. Zo is meer dan driekwart van de vrouwen bedreigd of gestalkt in cyberspace, en maakt meer dan de helft van de verpleegkundigen intimidatie mee. 


Burgemeester Jolanda de Witte: “Met deze campagne vragen we extra aandacht voor de veiligheid van meisjes en vrouwen. Zij moeten zich overal veilig kunnen voelen, ook op het internet. En daar kunnen we allemaal iets aan doen.” Wethouder Mieke van Ginkel: ,,Bijvoorbeeld door niet weg te kijken, maar meisjes en vrouwen te steunen. Als iedereen helpt, kunnen intimidatie en geweld beter worden aangepakt. We hebben vandaag met het gehele college de oranje vlag gehesen omdat we willen aangeven hoe belangrijk we dit vinden.” 

Waar in het verleden geweld tegen vrouwen vooral een ‘vrouwenprobleem’ was, is er nu meer aandacht voor de rol van jongens en mannen. Want dat vrouwen veilig kunnen leven is voor iedereen van belang.

Men kan online medestander worden. Ga naar Onderteken de #medestander pledge - Orange the World  

Veilig thuis

Maak jij je zorgen over een familielid, vriendin, buurvrouw of collega? Of heb jij zelf te maken met (huiselijk) geweld en wil je in gesprek over jouw situatie? Vraag dan hulp en advies bij de organisatie Veilig Thuis. Bel (anoniem) 0800-2000 of chat via de website www.veiligthuis.nl.

Advertenties uit de krant