Vorig jaar werd de Kerst-inn goed bezocht. Linksonder: Han, Agnes en Frans organiseren de Kerst-inn.
Vorig jaar werd de Kerst-inn goed bezocht. Linksonder: Han, Agnes en Frans organiseren de Kerst-inn.

Kerst-inn voor iedereen die alleen is op Tweede Kerstdag

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - Net als voorgaande jaren, wordt er ook dit jaar weer op Tweede Kerstdag een Kerst-inn gehouden in de Maranathakerk door Esperanza voor mensen die alleen zijn. De stichting heeft het hele jaar door Kom Erbij activiteiten gehouden en dat wordt spetterend afgesloten met een nostalgische kerstshow op woensdag 13 december en de Kerst-inn op 26 december. 

Han en Agnes Bakker en Frans Kooijmans zijn de drijvende krachten achter Esperanza. Samen met een aantal vrijwilligers organiseren ze Kom Erbij activiteiten. Eenzaamheid is nog steeds een taboe en daar proberen ze doorheen te breken. ‘’We hebben dit jaar voor het eerst allerlei activiteiten over het hele jaar verdeeld en dat was een succes”, vertelt Han. ‘’We begonnen in februari met de krokettenlunch bij restaurant Abel, vervolgens kwam de grote gekke bingoshow, hadden de overbekende pannenkoekenlunch bij Abel met maar liefst 250 gasten, gingen bij verschillende wijken langs met het draaiorgel en we gingen terug in de tijd met een Oud-Hollandse snoepkraam.” Ook werd in oktober het signaalpunt voor eenzaamheid geïntroduceerd. Wie eenzaam is of vermoed dat iemand anders eenzaam is, kan dit nummer bellen. Zo krijgt diegene de hulp die hij of zij nodig heeft. 

‘’Voor het nieuwe jaar hebben we een mooi project klaarstaan”, zegt Han. ‘’Daar komen we later op terug, maar leuk wordt het zeker. We vinden het belangrijk dat de eenzame ouderen worden gezien en dat er leuke dingen voor ze te doen zijn.”

Alle activiteiten zijn gratis

Alle activiteiten van Esperanza zijn gratis. ‘’We houden de drempel laag. Zo kan iedereen meedoen. Wel mogen mensen een donatie doen als ze ons willen steunen, maar naar draagkracht en niet verplicht.” 

Han, Agnes en Frans zijn op tweede Kerstdag in de Maranathakerk te vinden. Vorig jaar waren er zeventig gasten. Voor dit jaar zijn er al vijftig aanmeldingen binnen. Dus dat er behoefte is aan gezelligheid op deze dag, is zeker. ‘’We zien vaak dat op Eerste Kerstdag veelal samen met de familie Kerst wordt gevierd, maar op de Tweede Kerstdag zitten veel mensen alleen thuis. En dat voelt toch anders dan op een ‘gewone’ zondag alleen thuis zijn.” Dus zorgen zij voor een sfeervolle middag van 11.30 tot 15.30 uur. ‘’Iedereen, jong en oud is welkom”, laat Han weten. ‘’We starten met koffiedrinken, luisteren muziek, doen een spelletje, maken een praatje en gaan lekker eten. Elly Bezemer zorg voor zang en muziek.”

,,We hopen er ook op dat bijvoorbeeld buren of familieleden de mensen die wel wat meer aanspraak in hun leven kunnen gebruiken, helpen om over de drempel te stappen en naar bijeenkomsten en activiteiten te komen”, zegt Han. ,,De drempel blijft voor de meeste mensen hoog, terwijl het vaak blijkt dat als ze er eenmaal overheen zijn, het echt de moeite waard was.”

Aanmelden Kerst-inn

Aanmelden voor de Kerst-Inn kan via 06-20393418 tot 21 december. Wie geen vervoer heeft, kan dit regelen via vervoerservice AutoMaatje. 

Christmas Show

The Nostalgic Christmas Show is op 13 december. Een onvergetelijke show met zang, dans, humor, speciale licht- en geluidseffecten uit vervlogen tijden. De show begint om 14 uur en duurt tot circa 15.45 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

Signaalpunt

Het telefoonnummer van het signaalpunt tegen eenzaamheid is 010-5018322. Meer informatie is te vinden via www.signaalpuntalbrands
waard.nl.

Advertenties uit de krant