
Bijeenkomst windmolens Beneluxplein
AlgemeenHOOGVLIET - Dinsdagavond 19 september werd er een bijeenkomst gehouden over de planMER, de milieueffectenrapportage, voor windpark Beneluxplein. Dit vond plaats in Hoogvliet. Er werd de aanwezigen verteld dat er een streep onder het verleden gaat en dat ze opnieuw gaan beginnen.
Deze avond was bedoeld om zoveel mogelijk vragen en zorgen op te halen, zodat het ingenieurs bureau Witteveen+Bos aan de slag kan met het planMER.
Wethouder Chantal Zeegers uit Rotterdam was ook aanwezig. Wethouder Richard Polder uit Albrandswaard had zich afgemeld. Omwonenden konden geen vragen aan de wethouder stellen en na twintig minuten was ze vertrokken.
In 2017 heeft de provincie opgelegd dat er meerdere windturbines in Rotterdam geplaatst moeten worden. Er zijn verschillende locaties aangewezen waar dit haalbaar zou moeten zijn. Maar wat het precies voor effect heeft op het milieu moet nog uitgezocht worden. ‘’Ik begrijp de zorgen goed”, sprak Chantal Zeegers. ‘’Maar wij hebben steeds meer energie nodig, omdat er steeds meer inwoners bijkomen. Ook de steden moeten daar aan gaan bijdragen. We willen hier open en eerlijk over communiceren.” Opvallend was dat ze zei dat de windmolens er moeten komen en later zei ‘of ze er komen’.
De avond was druk bezocht door bezorgde omwonenden zowel uit Poortugaal als Hoogvliet. Inwoners uit Poortugaal hadden een spandoek opgehangen bij de locatie. De grootste zorg was het geluid dat de windmolens zullen maken. Er zijn vragen en zorgen opgehaald. Ook kunnen inwoners nog via een website vragen stellen. (Scan hiervoor de QR-code linksboven in de foto). Het gaat vooral om de thema’s geluid, slagschaduw, veiligheid, natuur en landschap. Al deze vragen en opmerkingen worden opgehaald en meegenomen in de vervolgstappen.
Cees van der Dragt van de klankbordgroep in Albrandswaard en bewoner van de wijk Valckesteyn in Poortuaal, was ook aanwezig. ‘’Ik vond het teleurstellend dat het een soort toneelstuk werd opgevoerd. De presentator interviewde de wethouder, maar het publiek kon zelf geen vragen aan haar stellen”, zegt Cees. ‘’Er is geen nationale wetgeving en daardoor moet Rotterdam zelf normen vaststellen. Ik heb daar een slecht gevoel bij. We hebben te maken met veel geluiden om ons heen. Metro, snelwegen, industrie. Naar mijn idee moet het bureau eerst eens komen meten. Als ze nu uitgaan van een nulmeting en daarbovenop het geluid van de windmolen nemen, is het resultaat heel anders als de werkelijke meting. Maar volgens Witteveen+Bos hebben ze die opdracht niet van de gemeente Rotterdam gekregen. Het is dus de vraag of de gemeente de grenzen gaat opzoeken of de burgers gaat beschermen. De afstand tot het Beneluxplein en onze woningen is 640 meter. Als er windturbines van 250 meter komen, zal dat enorm veel overlast geven.”
De klankbordgroep houdt het proces nauwlettend in de gaten. In oktober verwachten ze de 90 procent versie te bespreken.