Ouderenadviseur Yvonne Schults en Maatschappelijk makelaar Marianne Ploegmakers.
Ouderenadviseur Yvonne Schults en Maatschappelijk makelaar Marianne Ploegmakers. Foto:

Heel veel activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - Ook dit jaar zijn er weer veel activiteiten voor in de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Ouderenadviseur Yvonne Schults en Maatschappelijk makelaar Marianne Ploegmakers, beiden van Welzijn Albrandswaard, coördineren alle activiteiten die deze week plaats vinden. ‘’We zijn blij dat er steeds meer organisaties aanhaken”, vertelt Yvonne. ‘’Zo kunnen we meer aanbieden en is er voor ieder wat wils.”

‘’Eenzaamheid is nog steeds een taboe’’, zegt Yvonne. ‘’Als ik op huisbezoek ga, vraag ik nooit rechtstreeks of iemand eenzaam is, dan slaan ze dicht, niemand wil ‘zielig’ gevonden worden. Blijkbaar is dat nog steeds iets waar je niet over praat, terwijl iedereen weleens voor korte of langere tijd eenzaam is. Door extra aandacht te geven tijdens deze week, hopen we mensen te mobiliseren om naar een of meerdere activiteiten te komen.”

Eenzaamheid is iets wat bij alle leeftijden voorkomt. ‘’Andere mensen ontmoeten en samen met een leuke activiteit bezig zijn, neemt de eenzaamheid natuurlijk niet meteen weg”, zegt Marianne. ‘’Maar het geeft wel wat afleiding en na een tijdje worden er ook vaak vriendschappen gesloten. Voor iedereen is er wel iets wat bij hem of haar past.”

Er worden yoga-lessen gegeven, er is een modeshow, een pilatesles, men kan meezingen met Switch Voices, een partijtje padel spelen, mee-eten met de pannenkoekenlunch in Abel, workshops volgen zoals mandela’s tekenen en vilten. Er staat op diverse locaties in de gemeente een draaiorgel, er wordt vanuit Antes een wandeling gehouden en Marianne begeleidt mensen tijdens de kunstroute door Albrandswaard. Bij De Buytenhof kan men als vrijwilliger helpen met de appel- en perenpluk en genieten van een lunch na afloop.

‘’Bijna alle activiteiten zijn gratis”, voegt Yvonne toe. ‘’Voor sommige moet er wel aangemeld worden, maar dat staat allemaal in de agenda te lezen.”

Het hele jaar door worden er tal van activiteiten door Welzijn Albrandswaard en andere organisaties in de gemeente gehouden. Er zijn creatieve clubs, sportclubs en koffieochtenden. Toch vindt de organisatie het van groot belang dat er tijdens deze week extra dingen te doen zijn. ‘’We denken dat de drempel iets minder hoog is. Zo kunnen mensen leuke dingen uitproberen, kijken of het wat voor hen is, mensen ontmoeten die misschien wel in hetzelfde ‘schuitje’ zitten. Het is ook nog een mogelijkheid dat mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Ook dat haalt je uit een isolement en je voelt je nuttig.”

Marianne: ‘’Contact met andere mensen is voor iedereen belangrijk. Voor wie niet van groepen houdt, hebben we ook het maatjesproject. Dan is er 1 op 1 contact en dat kan voor sommige mensen fijn zijn.”

‘’Laats was ik op bezoek bij een dame die haar man verloren was”, vertelt Yvonne. ‘’Ze voelde zich eenzaam en wist niet zo goed hoe ze dit moest doorbreken. Ze is begonnen met een koffieochtend te bezoeken. Van daaruit sloot ze zich aan bij de kaartenmaakclub en inmiddels onderneemt ze af en toe ook andere dingen met een aantal van deze dames. Het is niet zo dat ze zich niet meer alleen voelt en haar man niet meer mist, maar ze voelt zich wel beter. Heeft weer leuke dingen te doen gedurende de week en leuke mensen om haar verhaal mee te delen. En dat is waarom wij het zo belangrijk vinden.”

Agenda

De week vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Een uitgebreide agenda is te vinden op www.welzijnalbrandswaard.nl/geen-categorie/week-tegen-eenzaamheid. Informatie via 010-5018322 of info@welzijnalbrandswaard.nl.

Advertenties uit de krant