Tim Koornhof, Kees Veldboer jr en Erwin van Bussel.
Tim Koornhof, Kees Veldboer jr en Erwin van Bussel.

Subaru-avonturiers steunen Stichting Ambulancewens

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Voor de tweede keer gaat Erwin van Bussel 7000 kilometer afleggen door Scandinavië in zijn Subaru in tien dagen. In 2020 reed hij de tocht samen met zijn broer en in januari 2024 gaat hij de tocht rijden met Tim Koornhof. Dit doet hij niet alleen omdat hij een grote Subaru-fan is en dol is op dit soort uitdagingen, ook om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor stichting Ambulancewens.

Onder de naam ‘Wilderness Noordkaap 2024’ gaan de mannen de barre toch aan. Ze hebben nog een half jaar om de Subaru te perfectioneren, om alle gereedschappen en tools bij elkaar te zoeken en om heel veel sponsors en donateurs te vinden. ,,Drie jaar geleden haalden we meer dan 15.000 euro op voor stichting Ferenc”, vertelt Erwin. ,,Dus dat is zeker ons doelbedrag.”

Erwin en Tim rijden graag offroad en zijn beiden lid van de Subaru-club. Daar kennen ze elkaar ook van. ,,Subaru’s zijn hele fijne auto’s. Ze hebben een vierwielaandrijving en daardoor heel geschikt voor offroad”, zegt Erwin. ,,Ik geniet er enorm van om met die wagen te rijden door de blubber en heuvel op en af. Maar in de sneeuw met temperaturen die wel tot -47 kunnen dalen, is natuurlijk nog een veel grotere uitdaging. Er komt best wat techniek bij kijken en het leuke is dat je het gevoel hebt dat je echt controle kunt uitoefenen op de auto. Ik barst van de energie en met deze voorbereidingen bezig zijn, geeft me nog veel meer energie.” 

Erwin stuitert nog net niet, maar enthousiast is zeker. Hij is al druk aan het lobbyen. ,,We zoeken sponsors die 1000 euro willen doneren en in ruil daarvoor komt er een sticker met hun logo/bedrijfsnaam op onze auto. We rijden zeker drie maanden met die stickers rond. Ook vermelden we de sponsors natuurlijk op de website. Maar mensen die wel willen doneren, maar geen 1000 euro kunnen missen, kunnen natuurlijk meedoen. Iedere euro is welkom.”

Alle donaties gaan direct naar het goede doel. De reis zelf en alle bijkomende kosten betalen de mannen zelf. ,,We hebben gekozen voor stichting Ambulancewens omdat we het als eerste een supermooi doel vinden”, vertelt Erwin verder. ,,Daarnaast is het een Nederlandse stichting, maar is het gevestigd in Rhoon. Ik heb via Rijkswaterstaat (mijn werkgever) regelmatig gezien dat er wensen werden uitgevoerd en was daar altijd van onder de indruk. Via Kees Veldboer jr - hij volgde zijn onverwachts overleden vader direct op - heb ik een rondleiding binnen het bedrijf gekregen en veel verhalen gehoord over de stichting. Daardoor is mijn drive alleen maar groter geworden. Die stichting werkt met maar liefst 270 vrijwilligers, allemaal met een verpleegachtergrond. En ze doen zulke mooie dingen. Wist je dat ze zes wensen per dag uitvoeren?” 

De stichting voert gratis wensen uit van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

Erwin vertelt over wensen van mensen die graag nog eens iemand willen bezoeken, maar dat zelf niet meer kunnen regelen. Over een laatste bezoekje aan dierentuin Blijdorp en nog een keertje het strand zien. Hij heeft er veel schik in om zoveel mogelijk geld voor deze stichting op te halen, en als beloning mag hij daarna 7000 kilometer door vooral veel sneeuw rijden. 

Wie Erwin en Tim wil supporten kan terecht op de facebookpagina Outback Wilderness. Op deze pagina houden ze de donaties bij en de vorderingen aan de Subaru. En natuurlijk straks van de reis zelf. Ook kan met bellen via 06 - 11602419.

Advertenties uit de krant