Er zitten duizenden uren vrijwilligerswerk in het organiseren van Muziek op Rhoon. Archieffoto 2022.
Er zitten duizenden uren vrijwilligerswerk in het organiseren van Muziek op Rhoon. Archieffoto 2022.

De laatste puntjes op de ‘i’ voor Muziek op Rhoon

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Het zeskoppige bestuur en de 23 vaste vrijwilligers van het festival Muziek op Rhoon zijn de laatste puntjes op de ‘i’ aan het zetten. Het grootse muziekfestival, dat gehouden wordt in de Johannapolder naast restaurant Tasman, komt er deze maand voor de zesde keer aan. Een moment waar het hele jaar naar toe wordt gewerkt. 

De line-up liegt er niet om. Anastacia, Southern Avenue en Nikki Hill zijn de eerste drie namen die op de affiches prijken. Om al deze artiesten naar Rhoon te laten komen en alle techniek daarom heen te regelen, heeft nogal wat voeten in de aarde. En dan hebben we het nog niet over de vergunningen, de reuzenparasols die de bezoekers bij regen droog houden en bij zon een beetje koelte geven, de bars, de beveiliging, de toiletwagens en nog veel meer zaken waar de festivalbezoeker waarschijnlijk niet bij stil staat. Dit alles wordt geregeld door de vrijwilligers van de stichting. Ze hebben allemaal eigen vaste taken en zijn letterlijk het hele jaar door bezig om die ene dag te knallen. Dat begint kort na de evaluatie van het voorgaande festival. 

Edwin Groenenboom, Peter Alkemade en Sjoerd Greveling zitten in het bestuur en zijn alle zes edities betrokken bij Muziek op Rhoon. ,,Het was saai in Rhoon geworden”, vertelt Sjoerd. ,,Er vonden nog maar weinig feestjes plaats. Als voorloper op Muziek op Rhoon, organiseerden we een Jazz-festival. Toen nog bij het Kasteel. Sinds vorig jaar zitten we op het terrein naast restaurant Tasman.”

Het is veel werk, zo’n festival organiseren. ,,Er zitten duizenden uren vrijwilligerswerk in”, zegt Peter. ,,We hebben inmiddels een draaiboek en connecties, maar ieder jaar veranderen er weer dingen”, vult Edwin aan. ,,Zelf vinden we het nog steeds heel leuk om aan dit festival te werken, maar soms is het echt veel. Er gebeuren onverwachte dingen, die dan weer extra veel tijd kosten.”

De mannen halen herinneringen op aan vorig jaar. Level42 was te gast en ze hadden de transfers geregeld met een vervoersbedrijf. Het bedrijf kwam niet opdagen en dus moesten ze zelf de band terug naar het hotel en de volgende dag naar Zestienhoven brengen. Toch een mooie belevenis, maar samenwerken met dat vervoersbedrijf doen ze natuurlijk niet meer. 

,,Ook is duidelijk te merken dat het leven sinds vorig jaar een stuk duurder is geworden”, zegt Sjoerd. ,,Voor alle diensten die we afnemen en het huren van allerlei materialen betalen we nu vaak tien tot vijftien procent meer. Dat betekent dus dat we de toegangskaarten ook duurder moesten maken.” ,,Uiteindelijk willen we de prijs zo laag mogelijk houden en dat zou niet kunnen zonder de hulp van ontzettend veel lokale ondernemers die ons sponsoren op verschillende manieren”, vertelt Edwin. 

Ieder dubbeltje wordt momenteel omgedraaid om de kosten zo laag mogelijk te houden. Muziek op Rhoon is inmiddels een bekend feest voor de Albrandswaarders en de omliggende gemeentes. In totaal werken er op de dag zelf zestig vrijwilligers aan het festival mee. 

Hoe en wat

Muziek op Rhoon vindt plaats op 24 juni. Het festival start om 14.45 uur en om 1 uur is het afgelopen. Er staan verschillende foodtrucks op het terrein, twee barren met daarnaast een cocktailbar, een koffiekar, een speciaal bierbar en een wijnbar. Er wordt gewerkt met statiegeldglazen.

Het feest is voor alle leeftijden. Parkeren is mogelijk, maar het advies is om met de fiets te komen. 

Kaarten en informatie

Ga voor kaarten, de line-up en alle nodige informatie naar www.muziekoprhoon.nl.

Advertenties uit de krant