Afbeelding
Ingezonden mededeling

Je goud verkopen? Volg deze stappen!

Algemeen

Bezit je goud, maar weet je niet zo goed wat je hiermee moet? Verkoop het dan! Goud verkopen kan je namelijk een leuk bedrag opleveren. Om het onderste uit de kan te halen, moet je wel weten hoe goud verkopen in zijn werk gaat. Helaas zijn veel mensen hier niet van op de hoogte. Daarom hebben wij een handig stappenplan opgesteld. Als je de onderstaande vier stappen volgt, lukt het je vast en zeker om je goud te verkopen voor een leuk bedrag.

Stap 1: Zoek uit of het om echt goud gaat
Ben je in het bezit van een gouden sieraad of gouden munten? Dank reken jij je misschien al rijk. Doe dit niet, want het gaat lang niet altijd om echt goud. Om nepgoud van echt goud te onderscheiden, kun je het edelmetaal eens bekijken. Als er bijvoorbeeld sprake is van oxidatie, weet je dat het goud niet echt is. Sieraden en munten van echt goud oxideren namelijk niet. Goud is ook nep als het slijt en er kleurverschil te zien is op de slijtageplekken.

Stap 2: Ga op zoek naar een keurmerk
Als sieraden, munten of goudbaren voor minder dan veertien karaat goud zijn, mag het volgens de wet geen goud genoemd worden. Om echt goud van nepgoud te onderscheiden, wordt er vaak een keurmerk in gegraveerd. Overweeg je om goud te verkopen? Kijk dan altijd eerst even of het edelmetaal voorzien is van een keurmerk. Soms kun je een keurmerk met het blote oog zien, maar dit is lang niet altijd het geval. Bekijk goud daarom altijd met een vergrootglas. Kom je een keurmerk tegen? Dan mag je aannemen dat het om echt goud gaat. Goud verkopen levert je dan vaak een leuk bedrag op.

Stap 3: Bepaal hoeveel jouw goud waard is
Heb je jouw goud aan een uitvoerige keuring onderworpen? Dan wordt het de hoogste tijd om de waarde van dit edelmetaal vast te stellen. De meeste mensen richten zich hiervoor tot de goudprijs. Op het internet kom je talloze sites tegen waarop je de waarde van goud kunt vinden. Let goed op, want de waarde van goud wordt vaak uitgedrukt in dollars per troy ounce. Om te bepalen hoeveel jouw goud in euro’s waard is, moet je het zelf even omrekenen. Er zijn overigens ook sites die de goudprijs in euro’s per gram aangeven.

Durf je het zelf niet aan om de waarde van goud in te schatten? Neem het edelmetaal dan eens mee naar de Specialisten van Waarde. Deze professionals taxeren jouw goud en vertellen je vervolgens wat de verkoop ervan je op kan leveren.

Stap 4: Verkoop goud aan de juiste partij
In deze vierde en laatste stap gaan we daadwerkelijk over op goud verkopen. Veel mensen beginnen op het internet, maar dit is niet de beste plek om goud van de hand te doen. Wil je bijvoorbeeld een goudbaar verkopen? Verwacht dan niet dat je hier een eerlijke prijs voor krijgt. Dit is wel het geval als je jouw goud verkoopt aan een goudexpert. Zij taxeren jouw goud en brengen er een bod op uit als het om echt goud gaat. Dit bod is geheel vrijblijvend, waardoor je helemaal zelf bepaalt of je hierop ingaat of niet.

Uit de krant

Advertenties uit de krant