Afbeelding

Schouten Accountants viert 100-jarig jubileum

Algemeen

RHOON - Volgens de Kamer van Koophandel is Schouten opgericht in september 1923, maar volgens andere gegevens zou het april van dat jaar moeten zijn. Hoe het ook zij, dit jaar viert Schouten Accountants het 100-jarig jubileum. Het bedrijf dat ooit werd opgericht als administratiekantoor door IJsbrand Schouten.

Arie-Kees Kleinjan AA is een van de drie eigenaren. ,,IJsbrand kwam uit Pernis, maar woonde al in Rhoon toen hij op zijn motor klanten ging zoeken. Daardoor kwam hij bij veel boeren terecht en veel van deze families zijn nog steeds klant bij ons. De bedrijven gingen van vader op zoon op zoon. De klantenkring is gevarieerd van IB-klant uit het dorp tot klein, midden- en grootbedrijf in het land.

De eerste twee panden van Schouten waren in woonhuizen. Het eerste kantoor was op een verdieping van Schouten’s woonhuis aan de Molendijk. Dat werd te klein en verhuisden ze naar de Dorpsdijk, tegenover het Kasteel. Daarna huisden ze tot 2008 in het oude pand van de Rabobank in het centrum van Rhoon. En sinds die tijd is het huidige pand een blikvanger naast de rotonde op de Nijverheidsweg.

Het bedrijf is door vier medewerkers van IJsbrand Schouten overgenomen. Een daarvan was Thobi van Driel, pas uit de zaak gegaan, maar nog regelmatig op kantoor te vinden. Een andere nieuwe eigenaar was Kees Kleinjan, de vader van Arie-Kees. ,,Ik solliciteerde bij het bedrijf omdat ik niet zo goed wist wat ik moest gaan doen. Ik had de HEAO niet afgemaakt en net mijn dienstplicht erop zitten. Mijn moeder maakte zich nog zorgen, ‘dat is toch niks voor jou, de hele dag stil zitten’ zei ze. Toen ik er een tijdje werkte ben ik mijn diploma’s gaan halen en bleek het toch wel wat voor mij te zijn. In 1987 ben ik hier komen werken en in 2008 ben ik mede-eigenaar geworden. In de jaren tachtig werd het ook een accountantskantoor in plaats van administratiekantoor.” Samen met Peter Boes AA en Henry Scheringa AA leidt Arie-Kees het bedrijf.

In het kantoor waar Arie-Kees zijn verhaal doet, staan oude telmachines en en typemachines. Ook liggen er wetboekjes uit 1909. ,,Er is veel veranderd”, lacht hij. ,,Vroeger moest je heel goed kunnen hoofdrekenen voordat je de telmachine mocht gebruiken. En die tijd dat er drie typistes al rokend en typend de dag doorbrachten en ik daar dan bij zat. De arbo zou er nu niet blij van worden, maar toen was dat heel gewoon.”
Ook zijn er bedrijven in Rhoon zoals Groshart installatietechniek - opgericht in 1922 - die al honderd jaar klant zijn. ,,Hoe bijzonder.”

Het bedrijf telt 22 medewerkers en samen met de klanten en oud-personeelsleden wordt het jubileum in juni gevierd op het SS Rotterdam. Ook is er speciaal voor deze gelegenheid een nieuw logo ontworpen door PanArt.

Schouten Accountants is er voor boekhoudkundige, financiële en fiscale begeleiding van en advies aan ondernemers en particulieren. Kijk voor meer informatie op schouten-accountants.nl

Advertenties uit de krant