Spindotter.
Spindotter.

Aankoop natuurgebied Poortugaals griend

Algemeen

POORTUGAAL - Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft bij Poortugaal een buitendijks gebied van 15 hectare aangekocht. Het voormalige Antes-terrein vormt een belangrijke groene schakel langs de Oude Maas en heeft de passende naam Poortugaalse Griend gekregen. Met vloed vullen de kreken en geulen zich met zoet water. Tijdens eb trekt het water zich weer terug. Zoetwatergetijdennatuur vormt een belangrijke levensader voor soorten als de bever, spindotterbloem en zomerklokje. Deze belangrijke aankoop kwam tot stand dankzij steun van donateurs en een bijdrage van het Prins Bernard Cultuur Fonds. De stichting is iedereen bijzonder dankbaar voor het mogelijk maken van de aankoop.

Natuurwaarden versterken

Boswachter Mirjam Eikelenboom vertelt: ,,Het gebied ligt vlakbij het dorp Poortugaal en deze naam past mooi bij die van andere grienden in de omgeving: Ridderkerkse Griend en Visserijgriend. Met Poortugaalse Griend voegen we als bij een parelketting weer een nieuw natuurgebied toe aan de Oude Maas. De zoetwatergetijdennatuur langs de oevers is uniek in Noordwest-Europa. Daar moeten we zuinig op zijn!” 

De komende jaren worden met gerichte beheermaatregelen de puntjes op de i gezet in dit nieuwe natuurgebied. Door oude greppels in het griend uit te diepen, kan het water goed in- en uitstromen. Op de rietvelden worden onder andere bramen weggehaald, zodat rietvogels er kunnen blijven nestelen.

Advertenties uit de krant