Afbeelding

Martin van der Spek stopt na 14 jaar bij Commissie

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Veertien jaar lang zette Martin van der Spek zich in voor de Commissie van Omwonenden van tbs kliniek De Kijvelanden. De Rhoonaar werd gevraagd voor de functie en toen hij eenmaal wat meer wist over De Kijvelanden, zei hij volmondig ‘ja’. 

,,Ik had net als velen de primaire reactie dat tbs-ers het beste voor de rest van hun leven kunnen worden opgesloten”, vertelt Martin eerlijk. ,,Daarmee voorkom je tenslotte dat er nog iets erg kan gebeuren. Maar zo zwart/wit is het helemaal niet. Er zijn zoveel oorzaken aan te geven waarom iemand zo verschrikkelijk de fout in is gegaan. Dat kan met ziekte of een stoornis te maken hebben of door problemen rondom een verslaving. Het rechtssysteem in Nederland gaat uit van een tweede kans. En daarnaast is het zo dat gemiddeld slechts 20 procent van de mensen vanuit een tbs-kliniek weer de fout in gaan, terwijl dat percentage 70 procent is na een gevangenisstraf.”

Martin vond zijn commissiewerk interessant omdat het totaal nieuw voor hem was. Hij werkte jarenlang de als afdelingshoofd van de buitendienst en was eerder ook actief in de Burenraad van Shell ,,In november heb ik de laatste vergadering bijgewoond. Ik vond dat het tijd werd om te stoppen. Ik denk dat je zelf die stap op een gegeven moment moet nemen, want je gaat in herhaling vallen, je denkt bij onderwerpen die ter sprake komen: ‘dat hebben we toen en toen ook al besproken’. En na veertien jaar was het voor mij genoeg. Ik ga het wat rustiger aandoen. Ik stoot wat meer dingen af en geniet nu van het tennissen en golfen. Mijn plek in de commissie is overgenomen door Johan van Wolfswinkel.”

De commissie is belangrijk voor Albrandswaard, want de leden worden eens in het kwartaal bijgepraat door de directie van De Kijvelanden en stellen dan kritische vragen. Ze horen van omwonenden en inwoners van Albrandswaard waar ze tegenaan lopen en kunnen dat ter discussie stellen.

De laatste jaren is er een aantal nieuwe dingen doorgevoerd, mede dankzij de commissie. ,,Iedereen kan zich het schietincident en vluchtpoging in maart 2020 nog wel herinneringen, denk ik. De gijzeling van een medewerker bracht de nodige paniek bij de medewerkers. Naar aanleiding van dat incident is er een drietal onderzoeken geweest en nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo is er nu de sms-dienst, waar mensen zich voor kunnen aanmelden. Als er wat aan de hand is in De Kijvelanden wordt er een bericht verstuurd. Kort, dat wel. maar met genoeg informatie. Naderhand is dan de volledige informatie via de website van de Kijvelanden te lezen. Deze dienst werkt goed en we zijn er dan ook erg blij mee.”
De sms-dienst was niet de enige maatregel. ,,De beveiliging is aangescherpt - iedereen wordt nu gecontroleerd in plaats van steekproefsgewijs - en de ingang van het terrein is verplaatst.”

Martin vertelt over een voorval wat hem altijd zal bijblijven. ,,Tijdens een open dag voor de commissieleden kwam ik in gesprek met een patiënt. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je dan vraagt voor welk misdrijf iemand daar verblijft. Deze man was vriendelijk, rustig en op het oog een keurige man. Hij vertelde uit zichzelf dat door zijn misdrijf zijn vrouw en kind waren omgekomen. Daar stond ik dan...ik wist even niks meer te zeggen.”

Er wordt ook vaak gepraat over het verlof van de patiënten. Volgens harde afspraken die gemaakt zijn met de gemeente, mogen patiënten van De Kijvelanden geen verlof in gemeente Albrandswaard hebben. Het enige wat ze mogen is rechtstreeks van de kliniek naar de metro lopen en terug. ,,Er gaat zoveel aan zo’n verlofmoment vooraf. Voordat er sprake is van verlof, gaan er al jaren overheen. Je moet weten dat een traject vaak zo’n acht jaar duurt. Dus misschien zijn ze al vijf jaar onder behandeling voordat ze voor het eerst op verlof mogen. Dan gaan ze kort op verlof met twee begeleiders. Daarna wordt het één begeleider en uiteindelijk mogen ze alleen. Het ministerie van justitie en veiligheid geeft toestemming voor verlof.”

Martin heeft een periode afgesloten, waar hij graag op terugkijkt. Veel geleerd, veel gezien en nu is het tijd voor iemand anders om kritische vragen te stellen. 

Bij overlast kan men contact opnemen via www.fivoor.nl/locaties/fpc-de-kijvelanden of met 010-5031212. Via de website zijn ook de namen van de commissieleden en de mailadressen te vinden.

Afbeelding

Advertenties uit de krant