Anita Korevaar is dierenredder.
Anita Korevaar is dierenredder.

Dierenredder Anita: ‘Ik vind het mooi dat ik dat kan doen.’

Algemeen

Door Astrid Potuijt

REGIO - Je hebt dierenliefhebbers en je hebt mensen die zou gek op dieren zijn dat ze er echt alles voor doen. En dan niet alleen voor de eigen huisdieren. De uit Pernis afkomstige Anita Korevaar is in haar vrije tijd een dierenredder. Door haar grote liefde voor dieren, rolde ze als vanzelf in het werk. ,,Ik vind het zo mooi dat ik dat kan doen.”

Anita is ‘baas’ van vier katten en een papegaai. Ze werkt volcontinu als beveiliger in de forensische zorg. Een pittige baan. Ze weet wat het is om een kat kwijt te zijn en verdiepte zich hier steeds meer in. Inmiddels is ze de vraagbaak van zowat de hele regio als het om vermiste of gevonden dieren gaat. ,,Het begon ooit met de facebookpagina ‘Wat is er aan de hand in Pernis op’ . Deze pagina richtte ik op.  Ik heb toen via deze groep me ingezet voor de zwanen die onder de olie zaten, tijdens de olieramp. Door donaties te vragen voor groene Dreft en handdoeken om de zwanen te helpen. Ik zag steeds vaker oproepjes staan voor vermiste kasten en toen kwam van het een het ander. Ik heb een chipreader aangeschaft, ben me met de vermissingen gaan bemoeien en het balletje begon te rollen. 

In de periode van de donkere dagen en in het voorjaar worden de meeste katten vermist. Katten reizen vaak mee. Bijvoorbeeld in de metro of in een vrachtwagen. Dan kunnen ze natuurlijk de weg niet meer naar huis vinden. Of ze wonen nog maar net in een nieuw gezin en weten de weg niet meer. Het kan allerlei redenen hebben dat een kat vermist wordt. Anita gaat er achteraan en heeft volop tips voor de eigenaar.

Henk liet zich niet vangen
Laats zag ik een grote Main Coon lopen op een weg waar het niet ‘normaal’ is. Ik herken het gedrag van zo’n kat gewoon. Ik ben eerst op Amivedi gaan zoeken. Toen zag ik de vermissing van kat Henk staan, volgens mij de kat die ik had zien lopen. Ik zocht contact met de eigenaresse uit Rozenburg om te vertellen dat Henk in de buurt liep. Maar de eigenaresse dacht niet dat het hem was, want Henk had een grote klit en deze kat niet. Maar ik was er toch van overtuigd. Ik heb toen contact opgenomen met stichting zwerfkatten om te vragen of ik de vangkooi mocht neerzetten. Henk liet zich niet zo snel vangen. We zijn anderhalve maand bezig geweest, ieder uur moest er iemand kijken. Gelukkig kreeg ik daar hulp bij. Na anderhalve maand zocht familie van de eigenaresse weer contact. Ze wilden toch komen kijken. De kat werd gevangen en volgens de chipreader was het Henk. Dit verhaal liep gelukkig goed af.”

Een vangkooi is een kooi met een klepje waar je wat te eten in legt om te lokken. Zodra ze op het klepje staan, gaat de kooi dicht. 

Aangereden kat
Zo is Anita altijd met de dieren bezig. Ze rijdt van hot naar her om katten te identificeren, plaats op diverse social media kanalen oproepjes, geeft tips aan mensen die hun huisdier kwijt zijn en houdt contact met organisaties zoals stichting Zwerfkatten en de dierenambulance. ,,Laats was er een kat aangereden en daar reed ik langs. Ik ben gestopt en met toestemming kon ik de kat meenemen. Ik vind dan de eigenaar gezocht moet worden. Zelf kon ik de chip niet lezen, maar gelukkig het dierenasiel de volgende dag wel.”

Schapen
In Pernis en ver daarbuiten weten ze dus inmiddels dat ze bij Anita moeten zijn. ,,Zo kreeg ik van de week een melding over loslopende schapen langs de snelweg. Omdat ik veel connecties heb, komen de mensen daarvoor al snel bij mij terecht. Ik kan dan advies geven, op zoek naar de schaapsherder of 112 bellen. Maar we lossen het op.”

Anita heeft volop verhalen over de vermiste katten. Het slurpt al haar vrije tijd op, maar dat heeft ze er graag voor over. Ze heeft contacten met mensen uit andere gebieden en zo hebben ze ook eens een kat die al een jaar vermist werd uit Kamperland gevonden. Sterk vermagerd, maar in leven. 

Dorpsgrenzen bestaan niet
,,Dieren kennen geen dorpsgrenzen, dus vandaar dat we de groep ‘Vermist/gevonden Pernis’ op facebook uitgebreid met Albrandswaard, Spijkenisse, Hoogvliet. We hopen dat er ook mensen opstaan uit Rhoon en Poortugaal om ons te helpen. Er zijn voor zover wij weten in Albrandswaard geen ‘dierenredders’ met een chipreader in huis en hoe fijn zou het zijn als die er wel was. Ik rijd nu vaak heen en weer, niet erg, maar het scheelt natuurlijk veel tijd als we het met meerdere mensen kunnen doen.”

Tips
Anita wil nog graag afsluiten met een aantal tips. ,,Mensen moeten echt hun huisdier laten chippen en registreren. Zeker ook als ze het huisdier overnemen van iemand anders. En is het huisdier zoek, zet dan de kattenbak buiten, (katten ruiken deze op afstand), meld de vermissing op Amivedi, maakt melding op zoveel mogelijk social media kanalen en zet de chip op vermist.”

Wie meer wil weten, ook wil helpen of een dier kwijt is of gevonden heeft, kan terecht op de facebookpagina. Dieren vermis/gevonden Pernis, Hoogvliet, Albrandswaard, Spijkenisse.
Hier vindt men nog veel meer tips wat te doen bij een vermissing.

Advertenties uit de krant