Afbeelding

Een nieuw leven in Poortugaal voor familie Mert

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - De familie Mert vluchtte in juli 2019 Turkije uit. Ze konden daar niet langer blijven vanwege hun politieke overtuigingen. Ze kwamen in het AZC in Balk, Friesland terecht en woonde anderhalf jaar lang in een woning met twee andere gezinnen. Geen makkelijke tijd, zeker ook omdat de twee gezinnen een andere taal spraken. In december ontving het gezin een status en in februari kregen zij een woning in Poortugaal aangeboden. ,,Wij zijn heel dankbaar en blij dat wij hier kunnen wonen en opnieuw een leven kunnen opbouwen.”

Gastvrij ontvangen ze mij met thee en zelfgebakken cheesecake. Via de telefoon hebben we een tolk bij ons, want ook al spreken ze al een beetje Nederlands, in het Turks je verhaal vertellen is toch net wat makkelijker. 

Het gezin bestaat uit Eyüp, Tugba, Metin Enes en Elif Berra. Metin is vijf jaar en gaat naar school en spreekt al goed Nederlands. Elif is twee jaar en is geboren in het AZC. Eyüp gaat twee dagen in de week naar school om de Nederlandse taal te leren en Tugba gaat in februari weer verder. Zij heeft al die tijd Nederlands geleerd, maar is ook druk met haar kleine kinderen. Beiden moeten ze het B2 staatsexamen afleggen voor de Nederlandse taal. Dit is nodig voor het inburgeren en als ze weer op HBO niveau willen gaan werken. ,,Het is een moeilijke taal voor ons om te leren”, vertelt Tugba. ,,Maar het gaat al steeds beter.” 

Eyüp werkt drie dagen in de week in Barendrecht, hij monteert producten. In Turkije gaf hij les op de universiteit. Best even lastig om weer onderaan te beginnen. ,,Ik vind het niet zo erg, ik ben van plan om er echt wat van te gaan maken.” Tugba werkte als kleuterjuf in Turkije. Zij hoopt dit werk ook weer op te kunnen pakken als ze de taal goed machtig is. 

Het gezin is opgevangen door Vluchtelingenwerk. Daar hebben ze regelmatig contact mee. 

Het gezin liet de hele familie en hun vrienden achter in Turkije. Het verzoek van de ouders van zowel Eyüp en Tugba om naar Nederland te komen, is afgewezen. Ze kunnen hen niet meer op gaan zoeken in Turkije, gelukkig kunnen ze wel videobellen zodat ze elkaar toch zo nu en dan blijven zien. 

Het grote verschil tussen Turkije en Nederland is toch wel het weer. Dat vindt de familie Mert maar niks. Al die regen en kou. Maar als ze dat vertellen lachen ze erbij. Zo erg is het ook weer niet. Turks koken kan nog prima, want bijna alles is te koop in de supermarkt.

In Nederland hebben ze inmiddels ook nieuwe vrienden gemaakt, Zowel Turkse als Nederlandse. Ook het contact met de buren is goed. Ze voelen zich welkom in Poortugaal.

,,Ik voel me thuis in Nederland”, zegt Eyüp. ,,We gaan er alles aan doen om er iets moois van te maken hier.”

Afbeelding

Uit de krant

Advertenties uit de krant