Bert Euser overhandigde de aquarel van Bram Middelhoek aan Radka Kuijpers.
Bert Euser overhandigde de aquarel van Bram Middelhoek aan Radka Kuijpers. Foto:

Schilderijen Bram Middelhoek gezocht

Algemeen

POORTUGAAL - Tijdens Monumentendag heeft Bert Euser een aquarel van Bram Middelhoek cadeau gegeven aan Bart en Radka Kuijpers, eigenaren van het Terphuis in Poortugaal. ,,Het is een prachtig schilderij, we zijn er heel blij mee en hebben het een mooie plek gegeven waar al onze bezoekers het kunnen bekijken”, vertelt Radka.

Het Terphuis was lange tijd in staat van verval totdat het echtpaar Kuijpers het in 2016 kocht en het in zijn geheel opknapte. Bram Middelhoek woonde dertig jaar lang in Albrandswaard, kwam oorspronkelijk uit Den Briel, en schilderde meerdere Rhoonse en Poortuaalse taferelen. In 2018 overleed hij, maar zijn aquarellen blijven voortbestaan. Bert Euser was in het bezit van twee van zijn werken. Het eerste werk is van de Dorpskerk in Rhoon en het tweede werk was dus de aquarel van Het Terphuis, gemaakt in het jaar 2000. ,,Ik heb ooit geroepen dat als Het Terphuis nieuwe eigenaren krijgt en als het opgeknapt op gerenoveerd wordt, ik de aquarel cadeau geef”, vertelt Bert. ,,En belofte maakt schuld, ik heb contact gezocht met Radka en het schilderij enkele weken geleden overhandigd.”

Cadeau
,,Wij kregen een telefoontje dat we een schilderij cadeau zouden krijgen”, zegt Radka. ,,Wie geeft ons nu zomaar een schilderij, vroegen we ons af, maar we waren blij verrast toen we het ontvingen. Wij kenden de schilder niet en wisten ook niet van het bestaan van dit schilderij af.”

Bert Euser is een kunstverzamelaar en houdt erg van kunst van kunstenaars uit deze regio. Hij maakte eerder al twee boekjes als naslagwerken in samenwerking met de kunstkring. ,,Ik zou van Bram Middelhoek ook graag een boekje maken”, zegt hij. ,,Ik weet dat er zo’n vijftien schilderijen zouden moeten zijn met taferelen uit Poortugaal en Rhoon. Als we al deze aquarellen bij elkaar zouden kunnen krijgen voor een tentoonstelling, dan kunnen we direct een boekje van maken.”

Contact
Bert weet dat er schilderijen in omloop zijn van diverse boerderijen en van De Weemen. Maar misschien komen er ook nog verassingen boven water.

Wie een schilderij van Bram Middelhoek in zijn of haar bezit heeft, kan contact opnemen met Bert Euser via 06-54932752 of via bert@
wiaeducational.nl.

Uit de krant

Advertenties uit de krant