Wesley Roodenburg staat sinds een jaar weer op de mat.
Wesley Roodenburg staat sinds een jaar weer op de mat.

Comeback van judoka Wesley Roodenburg

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - Judoka Wesley Roodenburg uit Poortugaal werd vorige week zaterdag tijdens het internationale toernooi in het Haarlemmermeer derde. Het is zijn comeback na acht jaar. ,,Brons winnen gaf een dubbelgevoel”, vertelt hij. ,,Als sporter wil je gewoon winnen, maar aan de andere kant is het ook fijn dat ik weer terug ben en toch weer in de prijzen viel.”

Als vijfjarige jongen begon Wesley, nu 35 jaar, met judo. Al snel werd de sport zijn grootste passie, trainde hij iedere dag, deed mee aan grote toernooien en won meerdere prijzen. Hij behaalde de tweede dan van de zwarte band. Totdat hij op 21-jarige leeftijd zijn vader verloor. Daarna ging het bergafwaarts. ,,Ik zat niet goed in mijn vel. Trainde nog wel, maar het ging niet meer zo lekker”, zegt Wesley. ,,Op mijn 27e stopte ik helemaal, maar toch bleef het knagen. Judo hoort toch bij mij.”

Plezier
In de tussenliggende jaren werd hij nog regelmatig door zijn trainer van Ped’s Sport Centre Schiedam gebeld of hij wilde langskomen, les wilde geven of zelf een beetje trainen. Dat deed hij dan wel, maar nooit voor lange tijd. Tot kort geleden dus. ,,Vorig jaar heb ik de draad weer opgepakt en merk dat ik er weer veel plezier in heb. Mijn conditie en technieken zijn weer op het goede niveau, qua kracht moet ik nog een tandje bijzetten, dat merkte ik goed tijdens het toernooi van vorige week zaterdag. Ik kwam net iets te kort. Ik won de eerste twee wedstrijden, maar de derde verloor ik vanwege het kracht tekort.”

Knallen
Wesley werkt in de sportschool, geeft daar les aan kinderen en volwassenen en geeft personal training en daarnaast sport hij voor zichzelf drie keer in de week. ,,Ik wil nog een jaar knallen en daarna ga ik me volledig richten op het coachen van nieuw talent.”

NK
Aankomende zaterdag is het plaatsingstoernooi voor het Nederlands Kampioenschap. ,,De eerste acht mogen door naar het NK. Nummer negen en tien komen op de reservelijst. Ik heb geen idee hoe ik mijn kansen kan inschatten. Laten we het maar op ‘fifty/fifty’ houden.”

Kilo afvallen
Daarnaast staan er nog meer mooie internationale toernooien op de planning. Wesley gaat er weer helemaal voor. ,,Ik doe mee in de -60 kg categorie. Meestal zit ik aan dit gewicht, maar soms moet ik dan opeens in een week een kilo afvallen. Dat is best zwaar en daardoor verlies ik ook kracht.”

Belangrijk
,,Judo is een mooie sport en ik denk dat het voor kinderen net zo belangrijk is als zwemles. Zeker in deze tijd. Je leert jezelf te verdedigen en het geeft zelfvertrouwen”, sluit Wesley af.

Volgen
Wesley volgen kan via de Instagram of facebookpagina van Ped’s Sports Centre.

Wesley: 'Ik wil nog een jaar knallen.'

Advertenties uit de krant