Laura is mantelzorger: 'Ik zet mezelf nu weer op één'
Laura is mantelzorger: 'Ik zet mezelf nu weer op één'

Laura (15) is mantelzorger voor haar broertje

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - In januari 2021 veranderde het leven van de familie van de Haterd. Zoon Bart (nu 12 jaar) kreeg een hartstilstand. Daarna was alles anders. Bart lag in het ziekenhuis, krabbelde langzaam weer op, maar kreeg toen epileptische aanvallen. Weer ging het een tijdje beter, tot het noodlot weer toesloeg en Bart een pacemaker kreeg. Nu is het rustig en gaat het redelijk goed met Bart, maar de angst en de zorg is gebleven. 

Laura (15) weet het nog als de dag van gisteren. Haar broertje die door haar moeder gereanimeerd werd en vervolgens met de ambulance naar het ziekenhuis moest. ,,Op dat moment was ik niet in paniek, ik deed wat ik moest doen en pas later, toen alles weer wat rustiger was, kreeg ik er last van. Dan beleefde ik het allemaal weer opnieuw.” Laura is zonder dat ze het op dat moment besefte, mantelzorger voor haar broertje geworden. Haar moeder werkt avonddiensten en zo’n twee keer per week blijft Laura samen met Bart alleen thuis. Zij weet precies wat ze moet doen als Bart een insult krijgt. Daarnaast staat het leven van de familie natuurlijk volledig in het teken van Barts ziekte. Zwaar. Ook voor moeder Andrea. ,,Laura geeft aan wat ze wil, zo kunnen wij er rekening mee houden dat niet alle aandacht naar Bart gaat, want dat sluipt er ongemerkt toch in.”

,,Soms ben ik ook boos”, zegt Laura.  ,,Zoals die keer dat Bart op de ochtend van mijn verjaardag een epileptische aanval kreeg en ik het gevoel had dat hij mijn dag verziekte. Of dat hij met spoed naar het ziekenhuis moest terwijl ik toetsweek had. Natuurlijk ben ik dan niet boos op hem, maar op de situatie.”

Laura werd uitgenodigd om bij het Mantelzorg Adviespunt van Welzijn Albrandswaard langs te komen. Zij organiseren regelmatig activiteiten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die mantelzorgen voor ouders of andere familieleden. ,,Ik ben twee keer geweest en ben met Pinksteren mee op kamp geweest”, vertelt Laura. ,,Soms zijn er persoonlijke gesprekken, vaker hebben we vooral lol met elkaar. Tijdens het kamp heb ik wel twee keer met Karin, de consulent mantelzorg gepraat. Zij luistert en geeft tips en advies. Zo heeft ze mij geleerd dat ik mezelf op één moet zetten, want dan pas kan ik goed voor Bart zorgen.”

Het contact met anderen doet Laura goed. Ook moeder Andrea is blij dat deze groep er is voor Laura. ,,Gelukkig doet Laura ook genoeg leuke dingen zoals sporten en afspreken met vrienden. Ze is net cum laude geslaagd voor het VMBO. Zelf heb ik sinds een aantal maanden een nieuwe rustigere baan. Ik merk dat ik nu ook meer tot rust kom en dat er minder frustraties zijn. Met Bart gaat het nu alweer een paar maanden beter en we hopen heel erg dat we deze stijgende lijn blijven volgen.”

Voor meer informatie over de activiteiten voor jonge mantelzorgers kan men contact opnemen met Heleen Visser of Karin de Witte via 010-5018322 of mail naar mantel
zorg@welzijnalbrandswaard.nl.

Andrea is trots op haar dochter.

Advertenties uit de krant