De burgemeester verdedigde het voorstel.
De burgemeester verdedigde het voorstel.

Weinig steun voor semi-permanente woningen Oekraïners

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Het voorstel van het college om in Poortugaal 16 semi-permanente woningen te plaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne, kreeg maandag tijdens een commissievergadering veel kritiek.

De woningen zouden geplaatst worden nabij het G.J. Rooimanspad. Vluchtelingen uit Oekraïne zouden hier voor langere termijn geplaatst kunnen worden. Voor de aanschaf van de woningen is 2,6 miljoen euro nodig.

Vijf insprekers lieten weten dat de omwonenden slecht betrokken zijn bij het plan. Zo hebben niet alle omwonenden een brief gehad en moesten ze het plan in De Schakel lezen.
Ook op de plek was kritiek. “Het is de enige landelijke groenstrook tussen Rhoon en Poortugaal”, zei mevrouw Louter. Een ander vond dit het bewijs dat Poortugaal ‘het afvoerputje van Rhoon’ is.

Burgemeester

Burgemeester Jolanda de Witte Verdedigde het plan. Ze rekende voor dat er voor de korte termijn honderd Oekraïners kunnen worden opgevangen in Albrandswaard. Daaronder een aantal kort in Het Centrum (‘een slaapzaal’) en een aantal in een kantoorpand aan de Kleidijk (‘een soort studentenhuisvesting’) dat voor anderhalf jaar door de eigenaar beschikbaar is gesteld. Voor de langere termijn zijn de semi-permanente woningen nodig.

Steun

De fractie van GroenLinks/PvdA steunt het voorstel. Woordvoerder Andrea Bovens wijst erop dat door deze huisvesting de positie van de kinderen ook verbetert. Ze vraag aandacht voor het maken van voldoende speelruimte.

Twijfels

De meeste partijen willen graag iets doen voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar zijn er niet van overtuigd dat het op deze plaats moet.

We moeten niet iets doen waar geen draagvlak voor is, vond Richard Hondebrink (EVA). Hij stelde voor het voorstel uit elkaar te trekken. Er moet gezocht worden naar een goede locatie. Daar moeten ook de burgers bij worden betrokken. Hij adviseerde de burgemeester om te gaan praten met de eigenaar van het kantoor aan de Kleidijk. Wellicht dat hij het pand langer beschikbaar wil stellen. Eventueel zou de gemeente dan in een aanpassing van het pand moeten investeren.
Hondebrink wil los van de locatie praten over de financiële kant van de zaak. Hij vindt de financiële risico’s van de aankoop van 16 semi-permanente woningen te groot.

Lennard Goudriaan (CDA) sloot zich hierbij aan. Hij vond het goed dat deze avond de dilemma’s helder waren geworden. Frans van Zaalen (Stem Lokaal) wil dat het college eerst zoekt naar alternatieven. Ook mist hij ‘een gedegen beleid waar we op kunnen bouwen’.

Richard Steger (NAP) vertelde dat alle fractievoorzitters een brief van een ondernemer hebben ontvangen. Die wil met de gemeente overleggen over de huisvesting. Steger kan zich niet vinden in het voorstel van het college. Hij wil net als EVA en CDA dat er eerst over de locatie wordt gepraat.

De VVD wacht nog op het beantwoorden van een aantal vragen gaf nog geen oordeel over het voorstel.

Tegen

Het standpunt van Ton Vuik (Leefbaar Albrandswaard) is al duidelijk. Hij is tegen. “En dat zullen we volhouden tot het einde, om de mensen op de publieke tribune te steunen.”

Gemeenteraad

Burgemeester Jolanda de Witte zei dat een splitsing van het voorstel mogelijk is. Op 4 juli komt het voorstel aan de orde in de gemeenteraad. Dan kunnen de raadsleden amendementen (wijzigingsvoorstellen) indienen. Dat was tijdens deze commissievergadering niet mogelijk.

Advertenties uit de krant