Martin van de Grind is voorzitter van WCR.
Martin van de Grind is voorzitter van WCR. Foto:

WCR vier 75-jarig jubileum met groot feest

Algemeen

RHOON - Voetbalvereniging WCR bestaat alweer 76 jaar. Het 75-jarige jubileum moest een jaartje uitgesteld worden, maar op 11 juni gaat het feest dan toch plaatsvinden. In de sporthal naast het voetbalveld aan de Omloopseweg zal vanaf 20 uur gefeest worden. Overdag is er een Joos van Looyen toernooi waarbij 7x7 gespeeld met 24 verschillende verenigingen en tussen 18 en 20 uur zijn besturen van buurverenigingen en sponsors uitgenodigd. 

Zondag
In 1946 werd WCR opgericht als katholieke voetbalvereniging. In Rhoon mocht in die tijd op zondag niet gevoetbald worden, maar zodra zij een een eigen veld met kantine kregen aan de Oude Maas op de voormalige Rhoonse stort, zaten zij op Poortugaal grondgebied en kon het zondag-voetballen van start gaan. Vrij recent zijn de meeste teams van zondag naar zaterdag overgestapt, omdat er nog maar weinig verenigingen zijn die op zondag spelen. Voorzitter Martin van de Grind moet er nog steeds aan wennen. ,,Ik verspreek me nog regelmatig door het over zondag te hebben in plaats van zaterdag”, lacht hij.

Verhuizingen
In 1963, een jaar nadat WCR de locatie aan de Oude Maas moest verlaten, konden ze terecht aan de Zwaluwenlaan. Inmiddels mocht er ook in Rhoon op zondag gevoetbald worden. In 1972 werd er verhuisd naar sportpark De Omloop. En in de nabije toekomst zal de vereniging weer verhuizen. Binnen een jaar of drie zullen de voetbalvelden ‘omgeklapt’ worden om plaats te maken voor woningbouw. ,,In de sporthal bij onze vereniging wordt judo gegeven”, vertelt Van de Grind. ,,In de nieuwe hal zullen meer verenigingen kunnen aansluiten. In het verre verleden hebben we meerdere takken van sport gehad. Zoals handbal, een wandelvereniging, een drumband en een marionettenkorps. Nu wordt er gesproken over de schietvereniging het Trefpunt, bridgen en klaverjassen. We willen een multifunctionele ruimte creëren.”

Jubileumboek
In 1986 kwam er een jubileum-fotoboekje uit. In september van dit jaar zal er weer een jubileumboek uitkomen. Ook hierin foto’s en een stuk geschiedenis, heden en toekomst.

De vereniging kende ups en downs, kampioenen en slechtere seizoenen. Van veel leden naar wat minder, van jeugd, naar geen jeugd en weer terug. Op dit moment telt WCR 300 leden waarvan 100 jeugdleden.

Martin van de Grind is nu elf jaar bij de vereniging betrokken. Hij voetbalde zelf jarenlang bij De Mussen uit Charlois. Bij WCR is hij is teamleider en vice-voorzitter geweest. En nu als voorzitter ziet hij zichzelf vooral als MVA (manusje van alles). ,,Het is tegenwoordig lastig om voldoende vrijwilligers te krijgen”, zegt hij. ,,Terwijl een vereniging draait om vrijwilligers. Maar de vrijwilligers die we hebben, zijn trouw en verzetten bergen werk.”

,,De sfeer is fijn bij WCR. We gaan hier met respect met elkaar om. En daar sta ik als voorzitter ook voor.”

WCR tegen Zinkwegse Boys in okt 2020. Foto Aad Kraaijenbrink.

Advertenties uit de krant