Afbeelding
Foto:

Ontroerend verhaal over de poppenspeler van Warsschau

Algemeen

POORTUGAAL - In de Dorpskerk trad 14 mei het trio Wilde Eend op. Gottfrid van Eck verhalenverteller en klarinetspeler, vertelde over de inval van de Duitsers in 1939 in Polen en het bombardement op Warschau. Het verhaal over de Joodse tiener Mika was mede zo indringend omdat het zaterdag 14 mei ook de dag was van het bombardement op Rotterdam in 1940. 

Voor meer dan zestig toeschouwers herleefden beelden van ingestorte wijken en branden en tal van slachtoffers in Rotterdam. Ook nu zien we diezelfde beelden in Oekraïne, waar mensen een schuilplaats zoeken en proberen te overleven. 

Mika probeert samen met zijn nichtje Elly te overleven en speelt samen met haar de poppenspeler voor joodse kinderen in een weeshuis in de Getto waar de joden samen moeten wonen van de Nazi’s. Ook wordt hem gevraagd onder zijn poppenspeler jas kleine kinderen naar buiten de getto te smokkelen onder de jas van zijn opa. Een niet joodse vrouw Irene heeft zo 2500 joodse kinderen weggehaald uit de getto, vertelde Gottfrid dat op waarheid was gestoeld. De Jiddische klezmer muziek vrolijkte het geheel op. Er wordt terug gekeken op een waardevolle avond, gesponsord door het gemeentefonds Albrandswaard.

Advertenties uit de krant