Conny, Adam, Arie en Annelies organiseren samen met twee andere leden het jubileumconcert.
Conny, Adam, Arie en Annelies organiseren samen met twee andere leden het jubileumconcert.

Een spectaculaire muzikale tijdreis door LBF

Algemeen

POORTUGAAL - In de Dorpskerk in Poortugaal wordt op 21 mei een heel bijzonder jubileum gevierd. Muziekvereniging La Bona Futura viert dan het 125-jarig bestaan van de vereniging met een muzikale tijdreis. 

Door Astrid Potuijt

In 1897 werd de vereniging opgericht. De Oudheidkamer heeft schriftjes in het bezit waarin de beginselen van de oprichting staan beschreven. ,,Zo kan je zien dat het totale instrumentarium werd aangeschaft voor 300 gulden”, vertelt Arie Groenenboom, al lid sinds 1961. ,,Het was in die tijd heel wat moeilijker een vereniging op te richten omdat er weinig geld was. Je moest het echt hebben van mensen met bedrijven of van boeren met een zekere welstand. De eerste dirigenten waren vaak onderwijzers, omdat zij veelal muzikaal waren. Er werden voornamelijk symphonische werken gespeeld, omdat daar als enige bladmuziek van was. Er zijn ups en downs geweest bij de vereniging. Momenten dat er toch weer een herstart kwam, na een lastige periode. Jaren waarbij meer dan zestig personen in het orkest meespeelden en er werden heel veel concerten gegeven.”

De muzikale tijdreis begint dat ook in 1897. ,,We hebben een tijdlijn gemaakt en muziekstukken uitgekozen die overeenkomen met wat er toen in de maatschappij gebeurde”, vertelt Arie verder. ,,Zo kan je denken aan jazzmuziek in de twintiger jaren en muziek van Les Miserables tijdens de Franse revolutie.”
Door de verhaallijn die Arie heeft geschreven, en tussendoor wordt vertelt, wordt het geheel aan elkaar gesmeed.

Ondersteund door filmpjes en foto’s met beelden uit het verleden, vanuit de Oudheidkamer. ,,Dit geeft echt een meerwaarde aan het concert. We hebben gezocht naar beelden die passen bij de muziek. Het wordt een totaalplaatje”, vertelt Annelies Mons.

,,Zangeres Rosa Dijkgraaf uit Poortugaal zingt bij sommige muziekstukken”, zegt Adam Andrea. ,, Zij zingt al sinds haar zesde jaar bij de Maasstedelijke Koren en ze doet veel solo-optredens.”

De vereniging heeft 28 leden, maar vanuit buurorkesten wordt er meegespeeld. ,,Zo werkt dat vaak bij orkesten”, vertelt Adam. ,,Wij hebben bijvoorbeeld maar één hoornist en helemaal geen trombonist in ons orkest, dus op deze manier hebben we voldoende mensen op alle instrumenten en hebben we de juiste balans.”

Naast dat het een groot en uniek concert wordt, zijn de leden ook heel erg blij dat ze weer een concert kunnen geven. In november vond de laatste keer een optreden plaats, maar kleiner dan was gepland door de bekende omstandigheden. 

Aankomende zaterdag staat er nog een uitje voor de leden gepland naar Tiengemeten. Ook iets was ze lang hebben moeten missen.

Kaarten voor dit jubileumconcert op 21 mei vanaf 19.45 uur zijn te verkrijgen via 125jaar@labonafutura.nl of 06-40891578 of bij aanvang aan de kerk. De kaarten kosten 12,50 euro voor 16+ en 7,50 euro voor 16-.

Een oude archieffoto.

Advertenties uit de krant