Arend Hamming.
Arend Hamming.

Arend Hamming regelt een 4x4 voor Oekraïne

Algemeen

RHOON - Arend Hamming is een oud-lid van Tafelronde 154 Rhoon en was ruim twee jaar geleden in Kiev voor een bruiloft. Hij leerde daar Slava kennen, met wie hij contact hield. Hij bracht hem in contact met de tafelronde-in-oprichting van Kiev.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn zijn vrouw en kinderen het land ontvlucht. Hij draagt bij aan de oorlog door veel rond te rijden om mensen en goederen te vervoeren. Uiteraard vroeg Arend hem hoe hij kon helpen, waarop hij aangaf een betrouwbare 4x4 nodig te hebben. Arend nam de uitdaging aan.

De vraag is dan: Hoe kom je aan geld en hoe zorg je dat de auto daar komt? Het lukte om binnen de (oud) Tafelronde van Rhoon en onder vrienden genoeg geld op te halen. De eerste auto’s die ze hier binnen het budget vonden werden niet betrouwbaar genoeg voor oorlogsomstandigheden geacht. Uiteindelijk werd iemand gevonden: Mindaugas van de Tafelronde in Vilnius, Litouwen. Hij kon daar, tegen een gunstige prijs, een degelijke 4x4 kopen. Slava mag, zoals alle volwassen mannen, Oekraïne niet uit, maar Mindaugas was bereid die met een vriend naar de Oekraïense grens te rijden. Wel met een omweg via Polen om niet door Wit-Rusland te rijden.

Snel
Het ging uiteindelijk allemaal sneller dan verwacht: na een appje dat de auto gevonden was en een foto, belde Mindaugas dat hij al aan de grens stond. Hij had zijn spaarrekening geplunderd om de auto voor te schieten. Arend heeft het geld gelijk naar Litouwen overgemaakt. Helaas was al het spaargeld van Mindaugas opgegaan aan de auto en benzine en kwam het geld wat was overgemaakt niet gelijk die dag binnen. Na de overdracht net over de Oekraïense grens stonden ze daar dan, zonder geld. Gelukkig kon Arend vanuit Nederland een hotel boeken in Polen.

Camouflage
De auto was nog wel te glimmend, dus hij werd overgespoten in matte camouflageverf. Maar het logo van de Tafelronde prijkt nog steeds trots op de achterruit.

Steun
Arend: ,,Ik heb Slava geprezen om de moed waarmee hij Oekraïne verdedigd. Hij wees me er fijntjes op dat ze Europa aan het verdedigen zijn, dus dat onze steun ook helpt om de toekomst van onze eigen kinderen veilig te stellen.”

Verbindt
De intentie van Poetin was om Europa uit elkaar te drijven. Het is mooi om te zien dat de oorlog juist verbindt.

Doneren
Ze zijn inmiddels een actie gestart voor een tweede 4x4, want de behoefte is nog steeds groot.

Doneren kan via www.geef.nl/nl/actie/4x4-voor-oekraine.

Heb je zelf een betrouwbare diesel 4x4 en wil je die doneren? Neem dan contact op met: 4x4@rt154.nl (letter x).

De 4x4 voor Slava.

Advertenties uit de krant