Afbeelding

Nestkasten opgehangen bij De Buytenhof

Algemeen

RHOON – Vorige week donderdag werden er op de Buytenhof nestkasten geplaatst voor de vogels die eind van deze maand terugkeren uit hun overwinteringsgebied. In de nestkasten kunnen ze veilig broeden. De kasten zijn gemaakt door zorggasten van de Buytenhof. Een bijzondere samenwerking die bijdraagt aan social return. De makers zijn de afgelopen maand bezig geweest met het zagen, verven en in elkaar zetten van verschillende nestkasten voor de Gekraagde Roodstaart en de Grauwe Vliegenvanger. Vrolijk poseerden zij voor de foto met hun zelfgemaakte kasten samen met Daarna werden de nestkasten opgehangen.

Doelsoorten Buijtenland van Rhoon 

Eén van de doelen van het Buijtenland van Rhoon is om een beter broedgebied voor vogels van het boerenland te creëren. Met succes: tellingen van broedvogels laten zien dat Gele Kwikstaarten er recent toenemen en dat de Veldleeuwerik na lange tijd is teruggekeerd. Dat is te danken aan de natuurmaatregelen die afgelopen jaren zijn genomen in het gebied. Zo heeft de grote variatie aan gewassen volgens onderzoeker Frank Majoor invloed: “Dit zorgt voor veel voedselaanbod. De verschillende percelen zien er voor de vogels vanuit de lucht aantrekkelijk uit. Trekvogels komen daar snel op af.” Ook het plaatsen van nestkasten heeft een aantrekkende werking op broedvogels. 

Sovon Vogelonderzoek Nederland 

Nestkasten zorgen voor een veilige plek voor vogels om te broeden. Bovendien zijn ze zo makkelijk te volgen. Sovon Vogelonderzoek Nederland kijkt welke soorten er in het Buijtenland van Rhoon voorkomen. Afgelopen periode zijn er al veel nestkasten opgehangen in het gebied. Vooral voor de Ringmus, maar ook voor de Torenvalk, Kerkuil en Steenuil. 

Naast het plaatsen van de nestkasten bij de Buytenhof, zijn er ook gratis nestkasten beschikbaar voor bewoners uit Het Buijtenland van Rhoon. Zij kunnen de nestkasten op woensdag 11 mei van 11 tot 14 uur ophalen bij De Vlakkenburg (Essendijk 24, Rhoon) en vogelonderzoeker Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek Nederland is aanwezig om uitleg te geven over het gebruik van de kasten. 

Advertenties uit de krant