Afbeelding
Foto:

Paardenbloemen en klaver door de salade

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Net als velen, ging Renee van de Bent in de twee coronajaren veel meer naar buiten dan normaal. Ze was al jaren geïnteresseerd in kruiden en wildplukken, maar nu was de tijd om zich er nog meer in te verdiepen. Ze merkte dat ze het buitenzijn heerlijk vond en dat een goede wandeling echt goed voor lijf en leden is. Ze ontdekte hoe leuk Instagram was en hoe snel ze meer volgers kreeg toen ze steeds vaker foto’s van het wildplukken en de kruiden plaatste. Ze ging kleine cadeaupakketjes kruiden verkopen en er bleek veel interesse te zijn. Om een lang verhaal kort te maken, ze stopte met haar kantoorbaan en ging zich fulltime storten op haar eigen bedrijf: Homemade with green.

Renee is samen met Maarten en moeder van de vijfjarige Emma en de vierjarige Luuk. In de tijd dat dat ze kinderen op school zitten, houdt zij zich bezig met Instagram, de webshop, blogs schrijven en uiteraard het wildplukken. Ze organiseert ook wildpluk wandelingen in het Buijtenland van Rhoon. En alsof dit niet al genoeg is, schrijft ze momenteel aan een cursus.

,,Als je begrijpt wat de natuur allemaal kan bieden, ga je het veel meer waarderen. Je wordt bewuster en gaat anders met de natuur om”, zegt Renee. ,,Het is belangrijk dat we ons meer met de natuur gaan verbinden. Ik zie het als mijn missie om de mensen weer naar buiten te sleuren.” Ze lacht. ,,Ik wil het concreet maken. Ik zou bijvoorbeeld heel graag in Ghijseland – waar ik woon – een eetbare muur te maken. Daar ben ik nu over in gesprek met de gemeente. Het leuke is ook dat er zoveel eetbaars dichtbij huis te vinden is. Daar zal je verstelt van staan.”

We spraken op een koude donderdagmorgen af bij de rode boog, één van de entrees van het Buijtenland van Rhoon. De polders strekten zich uit en op de net geboren, letterlijk dartelende lammetjes na, leek het gebied vrij kaal. Maar daar vergiste ik me in. We liepen nog geen vijf minuten of René ging al op haar hurken zitten en wees. ,,Drie eetbare planten”, zei ze lachend. Ik keek eens goed. Tussen het korte gras herkende ik klaver. Daarnaast had ik geen idee waar ik naar keek. ,,Kijk, Weegbree. Je kan het eten en het is geneeskrachtig. Vroeger werd het als pleister voor wondjes gebruikt. Als je er even op kauwt komen de geneeskrachtige stofjes vrij en daarna kan je het op de wond leggen. Als je hem wilt eten, kan je het jonge blad met de nerfjes meesnijden en in de sla verwerken. Maar als je hem kookt, gaat de iets wat bittere smaak eraf en kan je het bijvoorbeeld in een quiche verwerken of in een groenteschotel. De Weegbree groeit overal tussen het gras door.”

,,Mocht je vermoeden dat er veel honden rondlopen, dan is het niet onverstandig om het kruid om te spoelen met azijn. Hier in de polder weet je dat de meeste honden hooguit anderhalve meter de berm in lopen. Dus als je zelf iets verder door loopt, is er minder kans dat er een hond heeft zitten pissen.”

Naast de Weegbree, staat een heel klein roze bloemetje. We zouden het niet gezien hebben als we niet op onze hurken over het gras gebogen zitten. ,,Dit is Hondsdraf”, vertelt René. ,,Kijk wat een lieflijk bloemetje dit is. Dit wordt dus ook onkruid genoemd, terwijl het vroeger gedroogd gedronken werd als zwarte thee. Dit kan je als versiering op je gerechten liggen of door de kruidenboter mengen. Het is heel aromatisch.”

En daarnaast de paardenbloem. Wie kent hem niet? Hiervan is de bloem is heel zoet. Vroeger werd er honing mee gemaakt. Met suiker dik inkoken. Het werd armeluishoning genoemd, want iedereen kon dit in huis hebben. Maar ook de blaadjes kan je gebruiken als sla. Het is bitter, maar vol vitamines A en C en volop mineralen. Hoe leuk is het om hier je salade of kruidenboter mee te versieren.
En dan nog de klaver. Die kan je zo op de boterham met kaas strooien. In de rode klaver zit bijvoorbeeld veel eiwit en is het een geneeskrachtig kruid.

Ook het ‘onkruid’ in eigen tuin komt aan de orde. Renee heeft veel Zevenblad in haar tuin staan. ,,Ze noemen dat ook Tuinmansverdriet. Het wordt gezien als onkruid en als je het in de tuin hebt, dan kom je er niet meer vanaf. Het woekert overal doorheen. Maar je kan het dus eten. Het smaakt naar peterselie. En stel je voor dat je onkruid gaat wieden uit je tuin en het dan vervolgens kan opeten, hoe anders is die beleving dan?”

Maar stel nou dat ik een plant pluk, denk dat ik het kan eten, maar het blijkt giftig te zijn? ,,Ik heb het vooral over planten waarvan er geen giftige look a likes zijn. Want dat kan inderdaad heel gevaarlijk zijn. Zo heb je de berenklauw. Alleen die reuze berenklauw is giftig en veroorzaakt brandplekken. De ‘normale’ Europese berenklauw is veel kleiner en is eetbaar. Maar dan moet je goed opletten en weten wat je doet. Zo heb je ook Fluitenkruid en Gevlekte Scheerling, deze planten lijken heel erg op elkaar, met als verschil dat de Fluitenkruid in het voorjaar groeit en eetbaar is en de Gevlekte Scheerling in juni en en giftig is.”

We lopen nog een stukje verder en zien Koolzaad. Die leuke gele bloementjes die overal in de polders en langs de rondweg staan in de lente. ,,In het Buijtenland van Rhoon wordt het geteeld om koolzaadolie van te maken. Het is een mooi alternatief voor olijfolie.”

Bij ieder plantje en bloemetje dat in het gras staat, kan René een verhaal vertellen. Ik weet nu hoe ik super gezonde brandnetelsoep kan maken of zelfs brandnetels in de plaats van spinazie kan serveren, de prachtige madeliefjes kan je ook eten en zijn heel leuk om het avondeten mee op te vrolijken en dit sterkte bloemetje, overleeft tot en met min zeventien graden. Hoe bijzonder is dat!

Ik wil eigenlijk nog veel meer weten, maar gelukkig houdt Renee regelmatig wildplukwandelingen en kan ik nog heel veel informatie van haar website en Instagram afhalen. ,,Overigens is het niet de bedoeling dat er tijdens de wandelingen massaal wordt geplukt”, sluit Renee af. ,,Ik wandel puur educatief en heb veel respect voor het gebied en de boeren van Het Buijtenland van Rhoon.”

www.homemadewithgreen.com. Op 8 juni staat er een gratis wildplukwandeling voor kinderen op de agenda.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant