Afbeelding
Foto:

Column wijkagent Jan Waasdorp: Achtervolging

Column Column

In mijn carrière bij de politie heb ik wel een aantal achtervolgingen gehad. Mijn uitgangspunt tijdens iedere dienst is dat ik aan het einde van de dienst gewoon mijn dienstjas zelf weer in mijn eigen kast kan hangen en dat ik thuis mijn vrouw weer een kus kan geven. 

Een achtervolging die mij te binnen schiet is er één die begon in Rhoon. Tijdens een nachtdienst surveilleerden wij in Rhoon. Wij zag een auto rijden met een kapot achterlicht, waar vier jongens in zaten. Wij namen de beslissing om de bestuurder een stopteken te geven en even te wijzen op zijn kapotte achterlicht. Wij hadden niet de bedoeling om een bekeuring uit te schrijven. Wij merkten al snel hoe het anders kan lopen.

Dat iemand niet direct stopt als wij een stopteken geven, vinden wij niet eens meer vreemd. Mensen vinden nogal eens dat zij zelf wel een plek kunnen uitzoeken waar zij gaan stil staan. Die veilige plek hebben wij echter al uitgekozen. Soms krijg je wel eens het gevoel dat iemand helemaal niet gaat stoppen. Dit was zo’n moment. Wij zagen dat één van de jongens die achterin zaten omkeek, waarna de snelheid van de auto omhoog ging. Hierna hebben wij het zwaailicht van het dienstvoertuig aan gedaan, zodat wij in deze nachtelijke uren goed zichtbaar zouden zijn voor het overige verkeer. Nadat we met snelheden ver boven de toegestane snelheden reden, belandden we in de Charlois. Onderweg hoorden wij van de mobilofonist van de meldkamer dat de auto waar wij achteraan zaten, zojuist in Spijkenisse was gestolen. Onze achtervolging werd dus van een ‘gewone’ achtervolging een achtervolging van vier autodieven in een gestolen auto. Met grote snelheid reed hij in de richting van het Zuiderpark. De bruggetjes in dit park zijn met een auto wel ‘te nemen’, maar als je er te hard over heen rijdt, klapt steeds de onderkant van de auto tegen de brug aan. Nadat hij inderdaad over een paar bruggen was ‘geklapt’, schoot hij over een brug heen waar zojuist aan de andere kant een politiebus het voetpad op was gereden. Hij wilde nog om deze bus heen rijden, maar moest door een stuk gras. Hierdoor raakte de bestuurder van de gestolen auto in een slip en klapte op de politiebus. Doordat het één en ander net achter een bruggetje gebeurde, was ik te laat met remmen en klapte vervolgens weer achter op de gestolen auto. De bestuurder en bijrijder waren snel uit de auto gesprongen en liepen hard weg de duisternis in. De twee personen die achter in de auto zaten, konden door ons ter plaatse worden aangehouden. De bestuurder en de bijrijder werden enkele straten verderop door collega’s aangehouden. 

De gestolen auto werd door de verzekeringsmaatschappij, helaas voor de eigenaar, total loss verklaard. Drie politieauto’s moesten na deze achtervolging naar de garage worden gesleept.

We hadden de autodieven te pakken. Ook hebben we nog een aantal bekeuringen uitgeschreven voor de bestuurder.

We zijn gelukkig wel allemaal aan het einde van de dienst gewoon naar huis gegaan en zijn lekker ons warme bedje ingestapt. Heel vervelend voor de eigenaar van de auto, maar voor ons een leuke dienst met een goede afloop.

Advertenties uit de krant