Het plan Achterdijk 11.
Het plan Achterdijk 11.

Bouw villa’s Achterdijk 11

Algemeen

RHOON - Er is maandagavond tijdens de commissie ruimte weer gesproken over de bouw van vier villa’s aan de Achterdijk 11 in Rhoon. De hoogte van de woningen is aangepast in het plan en het gaat nu om één bouwlaag met een kap.

James Scharink (GL) wilde weten waarom er geen eisen aan het bouwen gesteld zijn zoals ‘nul op de meter’, klimaatadaptief of natuurinclusief. ,,Wij zitten niet te wachten op de bouw van vier villa’s op 6000 vierkante meter in deze gemeente. Een woonlaag met een kap, dat is positief, maar er wordt niks extra’s aan duurzaamheid gedaan. De schuur wordt gesloopt. Er gaat 1000 meter aan onbebouwd terrein weg. Er is niks van compensatie. Wij zouden er een schepje bovenop willen hebben. Dat de bestrating bijvoorbeeld waterdoorlatend is. Dat platte daken met sedem bedekt worden, de muren worden bekleed met klimop om hittestress te voorkomen. Geen enorme aanpassingen, maar wel stapjes naar de toekomst.” Marielle Vergouwe (EVA) vroeg zich af of het niet te laat is om de spelregels naar de ontwikkelaar nog te veranderen. Roy Verduyn (VVD) vindt dat als je zaken als ‘nul op de meter’ gaat eisen, je dit breed moet gaan trekken en dat dit nu niet realistisch is.

Wethouder Ronald Schneider zei dat het geen wettelijke eis is vanuit de gemeente. ,,We hebben te maken met het bouwbesluit en het is aan de ontwikkelaar om eventueel aanvullende duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Wij stellen nergens deze eis als gemeente. Voor de nieuwe raad is het goed om eens te kijken om marktinitiatieven op voorhand te kaderen. Sterker nog, ik denk dat zelfs ook ontwikkelaars dat een goed idee vinden, want dan weten zij ook waar ze aan toe zijn.”

Meerdere raadsleden wilden weten hoe het nu met het overleg van omwonenden zit. Schneider: ,,Het participatietraject had een aantal grote hobbels. We kregen signalen dat het niet goed ging. Daarop het ik de omwonenden op het gemeentehuis uitgenodigd. Niet iedereen heeft de plannen juichend ontvangen, maar het is acceptabel.”

Het plan komt 7 februari in de gemeenteraad.

Lees hier het eerdere verslag over de Achterdijk 11.

Het eerste plan Achterdijk 11.

Advertenties uit de krant