Afbeelding

Gemeente stelt regels op rond huurprijzen verenigingen en sportclubs

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – De gemeente wil kaders vaststellen voor de verhuur van vastgoed aan verenigingen en sportclubs. Maandag werd de Nota maatschappelijk vastgoed besproken in de commissie Welzijn.

De nota geeft kaders aan de huurprijzen die gerekend worden voor verschillende categorieën maatschappelijk vastgoed. Waar in het verleden soms een lage huurprijs werd doorberekend aan een huurder, zal in de toekomst minimaal sprake moeten zijn van een kostprijs dekkende huur, of in geval van een commerciële huurder een marktconforme huur. ,,Dat heeft te maken met de Wet markt en overheid, die oneerlijke concurrentie tegen gaat. Deze wet wordt nu aangescherpt”, legde een ambtenaar van de gemeente, de heer Hoogwerf, uit. 

Wanneer een huurder dit niet kan betalen kan deze via het reguliere subsidietraject een subsidie aanvragen. Hoogwerf: ,,Dit lijkt een vestzak-broekzak verhaal, maar dat is het niet, omdat op deze manier resultaat afspraken met de huurders mogelijk zijn.”

Verduurzaming

Verder biedt de nota kaders voor verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed en stelt normen voor regulier en groot onderhoud.

Het CDA vindt het goed dat de nota er komt. ,, Er is veel behoefte aan huisvesting, terwijl er tegelijkertijd ruimtes zijn die niet optimaal worden benut, zoals in kerken. Het is goed om dat jaarlijks tegen het licht te houden”, zei Sander van der Kaaij (CDA).

Huurders

EVA vroeg zich af of er al met huurders is gesproken. ,,Nee, nog niet. We breken bestaande huurcontracten niet open, dus we gaan hierover alleen met huurders in gesprek bij veranderingen in het contract. Bijvoorbeeld bij nieuwe huurders, verlenging, nieuwbouw of verbouwingen”, antwoordde Hoogwerf.

Vooral de VVD had nog veel vragen. ,,Waarom is dit besluit nodig? Wat gebeurt er als we hier nee tegen zeggen?”, vroeg Jolanda Ram (VVD). Hoogwerf: ,,De Rijksoverheid doet steekproeven en deelt boetes uit als je de Wet markt en overheid overtreedt. In Barendrecht is dat al een paar keer gebeurd.”

Financiële consequenties

Ook miste de VVD nog wat onderbouwing. ,, De in de nota genoemde meerjaren onderhoudsplannen komen bijvoorbeeld pas halverwege het jaar. De financiële consequenties zijn nu dus niet in te schatten”, zei Jolanda Ram (VVD). Ook EVA vond het nog te vroeg voor een besluit. ,,Gaat bij alle verenigingen de huur omhoog? Hoeveel kost dat de gemeente dan aan subsidies? Daarover wil ik graag meer inzicht”, zei Richard Polder (EVA).

De nota wordt in de raadsvergadering van 7 februari besproken.

Advertenties uit de krant