Burgemeester Jolanda de Witte tijdens jaar nieuwjaarstoespraak per video.
Burgemeester Jolanda de Witte tijdens jaar nieuwjaarstoespraak per video.

Burgemeester: ‘laten we ons niet van de wijs laten brengen door corona’

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Burgemeester Jolanda de Witte roept mensen ertoe op om zich niet van de wijs te laten brengen door corona. Dat zei ze in haar nieuwjaarstoespraak. Die moest evenals vorig jaar voor de camera worden uitgesproken.

“Corona lijkt ons onderling te verdelen. In voor- en tegenstanders van maatregelen of vaccineren. Laten we koesteren dat we in een land leven waar we van mening mogen verschillen”, sprak de burgemeester.

“Een pandemie van een omvang, zoals we nu meemaken, is angstaanjagend. Begrijpelijk dus dat het emoties oproept. Tegelijkertijd is er nooit een reden om elkaar te bedreigen of geweld te gebruiken. Niemand heeft voor deze pandemie gekozen en de weg eruit moeten en kunnen we ook samen volgen. Laten we ons in 2022 niet van de wijs laten brengen door corona, maar samen blijven staan voor een gezonde en optimistische samenleving, met oog voor elkaar.”

Op oudejaarsavond was de burgemeester bij de hulpdiensten. “Het viel mij op dat de sfeer tijdens de briefing wat gespannen en onbestemd was. Met de recente rellen in Rotterdam in het achterhoofd, wisten ze niet wat ze konden verwachten. Men was op alles voorbereid.”

De burgemeester blikte vooruit naar de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart. “Ik roep u op gebruik te maken van uw stemrecht. Juist de leden van de gemeenteraad hebben het laatste woord als het gaat om die belangrijke ontwikkelingen die u dagelijks aangaan: veiligheid, afval, duurzaamheid, de voorzieningen voor jongeren en ouderen, onze recreatiegebieden en ga zo maar door. Redenen genoeg om met uw stem mede te bepalen hoe de toekomst van Albrandswaard er uit komt te zien.”

“Albrandswaard heeft een zorgzaam hart”, vervolgde de burgemeester. “We hebben oog voor elkaar en uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70 procent van de inwoners in Albrandswaard hulp biedt aan de buren. In 2022 vangen we, voor een periode van zo’n vier maanden, maximaal veertig asielzoekers op in een tijdelijke noodopvang. Ik ben er van overtuigd dat we hen zorgzaam zullen opvangen.”

“Laten we ook in 2022 met elkaar in gesprek blijven. Luisteren naar de elkaar, elkaars mening respecteren en oog houden voor dat wat ons verbindt”, besloot de burgemeester.

Talkshow

Na afloop van de toespraak was er een talkshow met verschillende inwoners van de gemeente. Aan tafel zaten Erik Masthoff, bestuurder van de forensische kliniek Fivoor; Cees van Bragt, voorzitter van de werkgroep windmolens; Yvonne Schults, Stichting Welzijn Albrandswaard; Loek van der Meer, actief in zijn wijk op onder andere duurzaamheid en afval; en Koos Meijer, voorzitter van de klankbordgroep woningbouwvereniging Poortugaal.


Er werd onder meer gesproken over het tekort aan woningen. Koos Meijer wees erop dat Rotterdam sociale huurwoningen sloopt, waardoor de druk op de woningmarkt in Albrandswaard groter wordt. En dan wordt er al snel gekeken naar ouderen die in een te groot huis zouden wonen.

“Maar ze willen misschien wel doorstromen, maar waar naartoe? Er zijn relatief gezien weinig woningen voor senioren in Albrandswaard.”

Yvonne Schults herkent dat uit haar huisbezoeken in Rhoon en Poortugaal. “Met namen in de oude kernen zitten mensen in een huis dat veel te groot is en dat ze qua huishoudelijk werk niet meer bij kunnen houden. En met een tuin die ze niet meer bij kunnen houden. En ze willen best wel opschuiven, maar waar kunnen ze naartoe? Er is weinig gelijkvloers met een lift. En ze willen in Albrandswaard blijven.”

Koos Meijer hoopt dat er bij nieuwbouwprojecten ook wordt gezorgd voor appartementen of seniorenhofjes. Hij zou zelf ook wel willen verhuizen, mits hij in Poortugaal kan blijven. “Want een Poortugaler gaat niet naar Rhoon.”

De gasten aan tafel spraken verder onder meer over windturbines en afval. De talkshow is te bekijken op de website van RTV Albrandswaard.

https://www.rtvalbrandswaard.com/nieuwjaarstalkshow-albrandswaard-2022/

Advertenties uit de krant