Afbeelding

De leukste kerstspullen voor twee euro (met video)

Algemeen

Door Astrid Potuijt en Arco van der Lee

De winkels liggen al wekenlang vol met kerstartikelen. Wie de laatste mode wil volgen schaft elk jaar nieuwe spullen aan, waaronder natuurlijk een nieuwe set kerstballen voor in de boom. Want het ene jaar zijn gekleurde ballen in de mode, die een jaar later weer helemaal achterhaald zijn.

Het kost niet veel moeite om veel geld uit te geven uit kerstspullen. We gunnen het de winkeliers van harte, maar toch gingen we op zoek naar koopjes. In Rhoon, Barendrecht en Slikkerveer snuffelden we tussen de tweedehands kerstartikelen. En we kwamen ogen tekort. Overal deden we voor 2 euro ‘kerstinkopen’.

(tekst vervolgt onder de video)


Bezoek 1: TweedekansWinkel Rhoon

In het centrum van Rhoon deelt de TweedekansWinkel een winkelpand met de Wereldwinkel. Een deel van de schappen ligt vol met kerstspullen, dat zien we direct.

We worden rondgeleid door Ria Beckers, één van de 32 vrijwilligers van de winkel. “We doen dit voor het goede doel, dat is kindertehuis Casa Lumina in Roemenië”, vertelt ze. De TweedekansWinkel voorziet jaarlijks in het schoolgeld van 2 kleuter-schoolkinderen. Voor de 16 kleuterschoolkinderen worden ook de warme maaltijden betaald.

“De kerstverkoop is dit jaar iets vroeger gestart in verband met de corona, omdat we niet weten hoe het allemaal gaat lopen”, legt Ria Beckers uit.
“In principe hebben we alles, behalve apparatuur. Het is maar net wat de mensen binnen brengen. We staan zelf vaak versteld wat er allemaal binnengebracht wordt. Dat is heel erg leuk. Soms vragen mensen om iets en dan heb je het niet. ’s Middags wordt het dan binnengebracht. Dus de mensen moeten gewoon vaak komen kijken.”

Tijdens onze rondgang door de winkel zien we veel kerstmannen in alle maten, evenals kerstbeertjes, kerstkopjes en kerstkaarten. Als je nog een adventsster zoekt (maar die hoort eigenlijk al voor het raam te hangen!), dan ben je hier aan het goede adres.

Wat kost een kerstbal?

Ria: “De kerstballen zijn in principe 10 cent. Als het hele bijzondere zijn, dan krijgen ze een hoger prijsje.”

Wat kopen we voor 2 euro?

Een sneeuwpop en een kerstman die licht geven kunnen we echt niet laten liggen. Een bordje met het woord ‘Xmas’ zit nog in de originele verpakking. Dat nemen we dus ook, evenals twee kerstballen. Een plastic rendiergewei om tijdens de kerstborrel op te zetten gaat ook mee. Voor de 5 cent die we over hebben krijgen we een stukje zeep in de vorm van een klokje. Alles wordt professioneel ingepakt in een kersttasje. Er liggen ook en paar boekjes met kerstliederen, maar die vallen vandaag buiten ons budget.

Adres

TweedekansWinkel, Julianastraat 36 in Rhoon. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur. Pinnen is mogelijk.

Website: tweedekanswinkel.com  

Bezoek 2: Snuffelmarkt Barendrecht

Wie op zoek gaat naar kerstkoopjes in de Snuffelmarkt moet een beetje geduld hebben. In het bijgebouw van de Dorpskerk wordt de hand gehouden aan de coronaregels. We moeten tien minuten wachten tot er een winkelmandje vrij is en we naar binnen mogen.

De Snuffelmarkt gebruikt verschillende ruimten in de oude pastorie van de kerk. Eén zaaltje is helemaal gereserveerd voor kerstspullen. De huisjes, ballen, sterren en andere artikelen zijn op tafels uitgestald. In de hal buiten deze ruimte staat nog een tafel met boeken, cd’s en dvd’s in kerstsfeer.

“We bestaan al dertig jaar. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Dorpskerk, zoals het schilderwerk of de aanschaf van nieuwe stoelen”, vertelt Francine Kokkelink. Samen met Geertrui de Boom leidt ze ons rond. De dames hebben jarenlange ervaring als ondernemers.

“Half oktober zijn we gestart met de verkoop van kerstartikelen. Dat deden we zo vroeg in verband met de corona. Mensen hebben echt behoefte aan dit soort dingen. Ze vragen wanneer het gaat beginnen. De eerste keer was het dan ook heel erg druk. De mensen stonden echt in rijen te wachten”, vertelt Geertrui de Boom.

Francine Kokkelink wijst op de uitstalling van de kerstartikelen. “We hebben een heel breed assortiment. We hebben kaarsenstandaards, veel ballen en een hele mooie kerstman. En we hadden kerstbomen. Maar die zijn inmiddels weg. We hebben eigenlijk nog van alles. En elke week worden er nog spullen gebracht. Dat is voor ons ook steeds weer een verrassing.” De laatste weken voor Kerst wordt er 50 procent korting gegeven op kerstartikelen.

Wat kost een kerstbal?

Francine: “Een kerstbal kost bij ons 10 cent. Die vind je nergens zo goedkoop. En we hebben nog dozen vol.”

Wat kopen we voor 2 euro?

Tussen het grote aanbod op de tafels van de Snuffelmarkt is de keus snel gemaakt: er ligt een plastic tasje met rails en een trein. Voor precies 2 euro. Terug op de redactie kunnen we met de rails een ovaal maken. In de locomotief zit nog een batterij, zodat hij gelijk zijn rondjes kan gaan rijden. Met licht en geluid. Bij de verpakking horen ook twee wagons en een kerstman.

Adres

De Snuffelmarkt aan de Dorpsstraat 146 in Barendrecht is op zaterdag open 10 tot 12 uur. Zie voor de aanbiedingen de pagina ‘de snuffelmarkt barendrecht’ op Facebook. Pinnen is mogelijk.

Bezoek 3: Snuffelpand Ridderkerk

“We hebben buiten veel kerstspullen staan”, verzekerde een medewerkster van het Snuffelpand in Slikkerveer ons vooraf. We werden een beetje bezorgd toen het vlak voor ons bezoek ging regenen. Maar die bezorgdheid was overbodig. Want het Snuffelpand is gevestigd op de begane grond van een flatgebouw en heeft een overdekte entree. Ruimte genoeg dus om ook buiten dingen neer te zetten.

We worden ontvangen door Cathy Aerts. “We bestaat inmiddels 25 jaar”, vertelt ze. “Vrouwen voor Vrede hebben het opgericht. De opbrengst gaat naar goede doelen. De laatste maand is er bijvoorbeeld een bedrag naar Hospice de Reiziger gegaan.”

Ook hier is de verkoop van kerstspullen al een tijdje bezig. “We zijn al vrij snel begonnen met de kerstverkoop, want de reguliere handel begint ook al in oktober. Dus we moesten wel heel vroeg. Maar ik moet zeggen dat het heel leuk verkoopt.”

Het assortiment omschrijft Cathy Aerts kernachtig; “Alles wat er binnenkomt aan kerstspullen.” Ze heeft een paar voorbeelden: “Kerststallen, mooie engeltjes, kerstbomen, kerstkranten. Alles wat met kerst te maken heeft zit in het assortiment.”

Binnen staan tussen de kerstspullen ook miniatuurhuisjes van het merk Lillyput Lane. “Die heeft iemand blijkbaar opgeruimd. Nu staan ze hier in de verkoop.” De Engelse huisjes passen uitstekend onder de kerstboom. Maar verzamelaars genieten er het hele jaar van.

De artikelen die voor een klein prijsje worden verkocht hebben een gekleurde sticker. Er is op de schappen aangegeven welke prijs daarbij hoort. ‘Duurdere’ artikelen, zoals de huisjes van Lillyput Lane, zijn apart geprijsd.

Wat kost een kerstbal?

“De plastic balletjes zijn 10 cent, de glazen normale ballen 20 cent. We hebben ook nog oude ballen, die zijn er vanaf 2,50 euro. Want er is best wel weer vraag naar die antieke ballen”, weet Cathy Aerts.

Wat kopen we voor 2 euro?

Twee kerstklokjes van gevlochten riet, een kleine kerstman en een nostalgische kerstbal kosten bij elkaar 1,50 euro. Voor de resterende 50 cent kopen we een prachtig kunstwerkje: een molentje gemaakt van een uitgeholde walnoot met daarin een draaiend kersttafereeltje. Zou dit met de hand gemaakt zijn? Of toch massaproductie uit China? Het is in ieder geval prachtig.

Adres

Het Snuffelpand, Juliana van Stolbergstraat 46 te Ridderkerk Slikkerveer. Op woensdag en zaterdag geopend van 11 tot 15 uur. Pinnen is niet mogelijk. 

Advertenties uit de krant