Afbeelding

Regelingen voor minima niet bekend genoeg

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De gemeente moet de bekendheid en toegankelijkheid van minimaregelingen beter organiseren. Daartoe wordt begin 2022 een nieuwe Verordening Meedoen vastgesteld. In de commissie Welzijn konden raadsleden het college maandagavond inbreng meegeven.

Door Anouk Breeman

Voor inwoners met een laag inkomen (120% van de bijstandsnorm) is er de regeling Meedoen, die een deel van het lidmaatschap van een sportclub of bibliotheek vergoedt. Ook kunnen minima met deze vergoeding een cursus volgen of een fiets of computer kopen. Uit onderzoek blijkt dat voor kinderen wel regelmatig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, maar bij volwassenen is dat slechts 27,2 %. Ook de schoolkostenregeling wordt weinig gebruikt.

Inwoners moeten beter en laagdrempeliger worden geïnformeerd. Zo adviseert de kinderombudsman bijvoorbeeld om de regeling automatisch toe te kennen als mensen een bijstandsuitkering ontvangen.

 ,,Dat wil niet zeggen dat ze ook automatisch geld krijgen. Ze moeten wel eerst aangeven waarvoor ze het geld nodig hebben”, legde wethouder Mieke van Ginkel uit.

Advies

Ook raadt de kinderombudsman aan om het kindbudget en het bedrag voor schoolkosten samen te voegen tot één besteedbaar budget. Ook ouders en kinderen in een traject schuldhulpverlening zouden toegang moeten krijgen tot Meedoen.

De VVD waarschuwde om de inkomensgrens niet steeds verder op te rekken. ,,En is het wel verstandig om het kindbudget en de schoolkostenregeling samen te voegen? Onderwijs is belangrijk, dus het geld van de schoolkostenregeling moet daaraan besteed worden”, zei Jolanda Ram (VVD). Ook automatisch toekennen lijkt de VVD niet verstandig. ,,Je hebt dan geen contactmoment meer met die gezinnen.”

CDA en GroenLinks waren zeer positief over het plan. CDA benadrukte om te kijken naar het feitelijk besteedbare inkomen. GroenLinks vroeg of de toegankelijkheid kan worden vergroot door een gesprek met een ambtenaar. ,,Voor ondersteuning is dat altijd mogelijk”, reageerde de wethouder. ,,Maar we willen processen stroomlijnen, daarom moet je de aanvraag online of op papier doen.”

Advertenties uit de krant