De mobiele camera staat nu in Portland omdat daar veel overlast plaats vindt.
De mobiele camera staat nu in Portland omdat daar veel overlast plaats vindt.

Groen licht voor cameratoezichtmetrostations

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – De gemeenteraad stemt in met het voorstel om camera’s te plaatsen bij de metrostations Rhoon en Poortugaal. Daarmee wil de gemeente de veiligheid vergroten.

In de afgelopen periode is bij de metrostations meer overlast geconstateerd. Dit varieert van overlast door hangjongeren, vernieling en fietsendiefstal, tot zwaardere criminaliteit zoals drugshandel. ,,Andere maatregelen om de overlast te verminderen hebben in de afgelopen zes maanden onvoldoende resultaat gehad”, zei burgemeester Jolanda de Witte maandagavond in de commissie Welzijn. ,,In andere gemeenten zien we dat cameratoezicht helpt. De afgelopen twee weken stond er een mobiele camera bij metrostation Rhoon en toen vonden daar geen incidenten plaats.”

Pilot

Het gaat om een pilot van twee jaar, die een investering van 108.450 euro vergt. Daarnaast kost de exploitatie 45.000 euro per jaar. De camera’s kunnen in de zomer van 2022 worden geplaatst.

,,Welke resultaten zijn nodig om er structureel toezicht van te maken?”, wilde Sander van der Kaaij (CDA) weten. ,,We gaan na een jaar evalueren. Na twee jaar kijken we of we dit de investering waard vinden. In Portland zijn we in elk geval blij met de mobiele camera”, antwoordde De Witte.

Portland

,,Kan dat een permanente camera worden? Zijn er mogelijkheden voor een derde locatie in Portland?”, vroeg Richard Hondebrink (EVA). ,,Daarvoor hebben we meer achtergrondinformatie nodig”, reageerde de burgemeester.

Live meekijken

De camera’s komen in direct contact met ‘Cameratoezicht Rotterdam’ te staan, daar wordt live met de beelden meegekeken. Bij een actueel incident kan de politie direct worden ingezet. Ook kunnen de beelden achteraf worden teruggekeken.


Advertenties uit de krant