Afbeelding

Ingezonden: Windmolens

Algemeen

Windmolens draaien op subsidie

Inwoners van Poortugaal worden opgeschikt met de komst van mogelijk twee windmolens van maar liefst 245 meter hoog! De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (GroenLinks) ziet in dit gebied de ideale optie om zijn duurzaamheidsplannen door te drukken. Stem-Lokaal is van mening dat de randen van de uitspraak van de Raad van State opgezocht worden. De Raad van State heeft eerder uitgesproken dat drie windmolens of meer aangemerkt wordt als windmolenpark, iedereen zal het eens zijn dat zoiets niet wenselijk is in een druk bewoonde omgeving.

Nu wil de gemeente Rotterdam echter deze uitspraak omzeilen door het aantal windmolens terug te brengen naar twee, alleen worden deze nu wel 2x zo hoog. Wendy Verduijn, fractievoorzitter Stem-Lokaal, kan er met haar verstand niet bij: Het is willens en wetens iets doordrukken waarvan je mag afvragen of hiermee nog wel het algemeen belang wordt gediend.”

Op de site van de gemeente Rotterdam (duurzaam010.nl) valt zelfs te lezen dat in een eerdere studie in 2019 werd gesproken over een windturbinetype met een vermogen van 2,75 MW en een rotordiameter van 120 meter (GE 2.75-1201) gehanteerd. Deze zouden vandaag de dag niet meer geplaatst worden omdat zulke kleine windmolens simpelweg niet rendabel zouden zijn. Dit komt mede omdat de SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidie op deze kleine windmolens al met zo’n 23% gedaald is. Dit betekent dat met het huidige SDE-basisbedrag een opstelling van 3 windturbines volgens de opstelling op voorhand niet financieel haalbaar wordt geacht.

Daarnaast worden fabrikanten van windturbines gedreven om de kosten voor windenergie te reduceren. Dit betekent dat er steeds minder ontwikkeling en investering plaatsvindt in windturbines met kleinere afmetingen en vermogens, met als gevolg dat de investeringskosten voor deze windturbines niet verder zullen dalen en soms zelfs niet meer leverbaar zijn. De SDE-subsidie wordt daarbij ook gestuurd door de ontwikkeling van steeds lagere kostprijzen voor windenergie. Echter, omdat deze kostendaling grotendeels gebaseerd is op de toename in omvang van windturbines, betekent dit dat kleinere windturbines steeds onrendabeler worden aangezien deze niet meer vollasturen kunnen produceren en qua kostprijs waarschijnlijk niet verder zullen dalen. Wendy: “Dit verzinnen wij niet zelf maar staat te lezen op de site van de gemeente Rotterdam. Als zij dat al aangeven als feit, hoe stompzinnig is het dan om dit er nu doorheen te drukken. Kortom, wij zijn tegen om het hier te doen.”

Stem-Lokaal

Advertenties uit de krant