Edwin, Thomas, Arie, Martin en Kees.
Edwin, Thomas, Arie, Martin en Kees. Foto:
VIDEO

40 jaar vriendschappen, zelfontwikkeling en service verlenen

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Veertig jaar geleden, om precies te zijn op 25 oktober 1981, werd Tafelronde Rhoon opgericht. Kees van Hussen was al lid van een Tafelronde in Oosterhout. Bij de benzinepomp sprak hij, via het open raampje van zijn auto, een bekende aan of ze ook eens zo’n club in Rhoon konden oprichten. Zo gezegd zo gedaan. Samen met een aantal andere mannen werd de club opgericht (de 154e in Nederland, vandaar dat ze dit nummer erbij kregen). Een gesprek met de ereleden en de huidige voorzitter over veertig jaar ‘Round Table’.

Door Astrid Potuijt

Ik zit aan tafel met Arie Fakkert, Edwin Groenenboom en Kees van Hussen, de ereleden en met Thomas van der Knaap (huidig lid) en de huidige voorzitter Martin van der Leer. We gaan van het heden net zo snel terug naar het verleden tijdens het gesprek. Veertig jaar is ook niet niks. Martin draagt als voorzitter een keten met daarop alle namen van de voorzitters van de afgelopen veertig jaar. Ieder jaar wordt er een nieuw bestuur gekozen. 

Wat is de Tafelronde nu precies? Wat doen deze mannen nog meer dan gezellig eten en drinken bij Het Kasteel van Rhoon? Want dat is toch een beetje het vooroordeel, geeft Thomas toe. Hijzelf twijfelde of hij wel lid wilde worden toen hij daarvoor werd gevraagd. ,,Geblaas met een stropdas noemde ik het. Maar, ik had het helemaal fout”, zegt hij. ,,Natuurlijk eten en drinken we samen en is jasje dasje een thema. Maar er zit zoveel meer in deze groep die momenteel 18 leden telt.”

Goede doelen
,,De doelstellingen van de Tafelronde zijn duidelijk”, zegt Kees. ,,Het eerste is het kweken van vriendschappen, ongeacht opleiding. Als tweede gaat het over zelfontwikkeling. Door de mensen die je zowel lokaal als internationaal ontmoet. En als derde service verlenen aan mensen die service nodig hebben.” Met het derde punt doelt Kees op de goede doelen die de Tafelronde ondersteunt en de acties die ze gezamenlijk uitvoeren. Zo is bijvoorbeeld de jaarlijkse haringparty een bekend begrip in de regio. De opbrengst hiervan is voor een (meestal) plaatselijk goed doel. En het feest Blend dat deze zaterdag bij Abel plaatsvindt, daarvan is de opbrengst voor Villa STOER. Maar daarnaast steken de heren ook de handen uit de mouwen. Deze zaterdag, voordat het feest bij Abel losbarst, helpen ze, met het hele gezin, mee om de grienden schoon te maken.

Naast al deze goede doelen, ondernemen ze ook veel met elkaar. Zo is er een jaarlijks weekend weg en een skivakantie. ,,In onze tijd deden we dat ook al”, vertelt Arie. ,,Wij gingen kamperen bij het Brielse meer. Nu huren ze samen een soort van kamphuis. Dit zijn niet enkel uitjes voor de leden. Ook oud leden mogen mee op wintersport, de weekendjes weg zijn voor het hele gezin en tijdens de na-avond - eens in de maand bij iemand thuis of in het bedrijf waar deze persoon werkt - zijn de vrouwen ook welkom. De voor-avond is een avond dat enkel de zeventien leden bij elkaar komen. Dan wordt er vergaderd. De leden zijn verdeeld over commissies en hebben dus allemaal een eigen taak. Want de intentie blijft natuurlijk om veel mooie dingen te kunnen doen. Door grote bedragen tijdens benefiets op te halen, maar ook om kleine projecten - zoals Sinterklaascadeautjes voor de minderbedeelde gezinnen - te ondersteunen.

Internationaal
,,De Tafelronde is een internationaal concept”, vertelt Edwin. ,,In 1927 werd de eerste ‘Round Table’ in Engeland opgericht. Wij hebben contacten met andere Ronde Tafels die ook nummer 154 zijn. Zoals Duitsland, Namibië en Zweden. We doen ook aan uitwisseling. Zo zijn we met z’n allen in Namibië op bezoek geweest en ontvangen we leden met hun gezin uit de andere landen.”

Arie weet nog goed dat hij meewerkte aan een project om goederen in te zamelen voor Afrikaanse landen. Door de samenwerking met de verschillende ‘tafels’ kon dit zo goed geregeld worden. Hij bezocht de landen zelf om te kijken of de goederen zoals bijvoorbeeld ziekenhuisbedden, goed terecht kwamen. Edwin vertelt daarop ook het verhaal met de samenwerking met Duitsland. Door de vele connecties konden zij ook vanuit Duitsland oude schoolmeubelen naar Namibië transporteren, waar deze weer goed terecht kwamen voor een tweede leven. 

Niet iedereen kan zich zomaar als nieuw lid aanmelden bij de Tafelronde. Martin: ,,Daar zit een hele procedure aan vast. Sowieso is het belangrijkste kenmerk dat de leeftijd tot 40 jaar is. Dat is om de verschillen in levensfase niet te groot te maken.” Edwin knikt. Hij is er al een tijdje uit. Maar heeft nog veel contact met de leden en oud-leden. ,,Daarnaast mag je jezelf niet aanmelden, je moet voorgedragen worden. En pas als je naam drie keer genoemd wordt, word je gevraagd. We streven naar een divers gezelschap. Allerlei verschillende banen, zodat we goed kunnen samenwerken en veel van elkaar kunnen leren.

Er worden nog veel meer verhalen vertelt en herinneringen opgehaald. Te veel om hier allemaal op te schrijven. Maar gelukkig is er een uitgebreide website voor meer informatie waar ook de activiteiten voor het aankomende jaar op vermeld staan.
www.rt154.nl.

Bekijk hier de video


Advertenties uit de krant