De winnaars van 2020. Leerlingen van De Parel.
De winnaars van 2020. Leerlingen van De Parel.

Kindergemeenteraad morgen de baas in Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Donderdag 28 oktober is de raadzaal van Albrandswaard in handen van de kindergemeenteraad in Albrandswaard. Achtenveertig leerlingen van zes scholen in Albrandswaard houden zich in de raadzaal bezig met de lokale politiek. Dit jaar bedenken zij concrete plannen rondom het thema ’groene school’. Het voorstel dat– aan het einde van de dag – kan rekenen op een meerderheid in de kindergemeenteraad, wordt uitgevoerd. Hiervoor is een bedrag van 2.500 euro beschikbaar. 

De dag
De dag begint ’s ochtends als leerlingen gesprekken voeren met elkaar over hun plannen. Dit doen zij met medeleerlingen en met gemeenteraadsleden.

De plannen worden ’s middags van 16 tot 17.30 uur openbaar besproken in de Kindergemeenteraad. Deze raadsvergadering wordt voorgezeten door burgemeester Jolanda de Witte. RTV Albrandswaard zendt de vergadering ook dit jaar weer uit.

De Kindergemeenteraad laat de kinderen op een leuke en leerzame manier ontdekken hoe besluiten worden genomen in de politiek. Zij ervaren zij hoe politiek functioneert.
Dit jaar doen leerlingen mee van Valckesteijn, De Parel, Don Bosco school, Julianaschool, De Grote Reis en Het Lichtpunt. Per school is er een afvaardiging van acht leerlingen.

Meeste stemmen
De leerlingen adviseren de gemeenteraad aan het einde van de middag over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. De Kindergemeenteraad geeft kinderen dus de kans om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op gemeentelijk beleid.

De vergadering wordt live uitgezonden via http://raad.albrandswaard.nl, op de Facebook pagina van de gemeente, YouTube en TV kanaal 12 van RTV Albrandswaard. De dag wordt begeleid door medewerkers ProDemos.

Advertenties uit de krant