Nog twee maandjes sparen en dan kan Lenn zijn haar afgeknipt worden.
Nog twee maandjes sparen en dan kan Lenn zijn haar afgeknipt worden.

Lenn (8) spaart haar en geld

Algemeen

POORTUGAAL- Twee jaar geleden zag Lenn (toen net 7 jaar, nu bijna 9) op het Jeugdjournaal een item over twee jongens die hun haar spaarden voor stichting Haarwensen. ‘Dat wil ik ook’, heeft hij toen tegen zijn ouders gezegd. En zo kwam het dat Lenn nu bijna twee jaar later lange haren heeft en ook al 1500 euro bij elkaar heeft gespaard om een pruik te maken voor een ziek kind.

Door Astrid Potuijt

,,Toen ik dat interview op televisie zag en hoorde waarom de pruiken gemaakt werden voor stichting Haarwensen, vond ik het zo zielig voor die zieke kinderen”, vertelt Lenn. ,,Die kinderen kiezen er niet voor om kaal te zijn. Ik praatte erover met mijn vader en moeder en zij vonden het een goed idee als ik mijn haar ging sparen om een pruik te laten maken.”

Soms werd hij zijn lange haar wel even zat. Zeker toen het nog net niet in een staart kon. Maar hij zette door en nu hoeft hij nog maar twee maandjes vol te houden, voordat het genoeg is om een mooie pruik van te maken.

Voor Lenn was haar sparen nog niet genoeg. Hij kwam erachter dat het zeker 1500 euro kost om een pruik te maken en toen besloot hij dat hij dat ook bij elkaar wilde sparen. ,,Ik heb allerlei acties bedacht”, vertelt hij bescheiden. Hij laat de armbandjes zien die hij zelf maakt en de kaarten die een collega van zijn moeder zelf heeft gemaakt om te verkopen. Ook regelde de MCD een flessenactie waarmee hij maar liefst 558 euro mee ophaalde en hij lakte een hele dag nagels bij beautysalon Rachel van zijn tante waarmee hij 328 euro verdiende. ,,Maar omdat ik nog twee maanden de tijd heb en de 1500 euro al bij elkaar heb, heb ik het doelbedrag verhoogd naar 1750 euro”, zegt Lenn. ,,Bij stichting Haarwensen hebben ze hard geld nodig. Want er wordt wel haar gedoneerd, maar soms blijft dat lang liggen, voordat ze weer geld hebben om een nieuwe pruik te maken.”

Moeder Chantal is enorm trots op haar oudste zoon, net als zijn hele familie. ,,Vooral de opa’s en oma’s!”, glundert Lenn. ,,Zij hebben echt veel gedoneerd.”

Soms zien mensen hem aan voor een meisje en heel enkel keertje werd hij uitgelachen. Maar hij zet stug door. Zijn klasgenoten van obs Valckesteijn vinden het heel leuk wat hij doet en een meisje uit de klas is nu ook haar aan het sparen. Dit is niet zomaar een actie van een acht-jarige, maar een tweejarig plan met een vast doel voor ogen. Daar is heel veel vastberadenheid voor nodig. En dat heeft Lenn, dat is wel gebleken.

Wie Lenn wil steunen of een klusje voor hem heeft waarmee hij nog wat kan verdienen voor zijn goede doel, kan contact met hem opnemen via facebook: Lenn.Haarwens of Instagram: Lennert.Haarwens.

Advertenties uit de krant