Afbeelding

Talenten ontdekken bij OBS Portland

Algemeen

PORTLAND - Weet wie je bent, ken je talent! Dat is waar OBS Portland zich nu al voor het tweede jaar mee bezig houdt. Een van de kernwaarden op school is ‘anders leren’.

,,Elk kind heeft een talent en het is aan ons om kinderen de mogelijkheid te bieden hun talenten te ontdekken”, zegt juf Marjolein van Kooten. Zij organiseert de lessen talentontdekking, waarbij vaak ook deskundigen wordt gevraagd op school lessen te verzorgen. ,,Talentontdekking is echt in de breedste zin van het woord”, legt ze uit. ,,We hebben bloemschikken en videografie gehad maar bijvoorbeeld ook theaterlessen van echte acteurs en keyboard leren spelen. In elk kind schuilt een talent en dat ontdekken ze lang niet altijd tijdens de reguliere lessen. De ervaring van ergens goed in zijn, verhoogt het gevoel van geluk en dat is natuurlijk de meest belangrijke voorwaarde om je te kunnen ontwikkelen.”

De kinderen zelf genieten er erg van om iets te doen waarbij ze zich kunnen uiten. Zo was er de afgelopen weken een kunstenares in de school die tekenlessen verzorgde en een muzikant die de kinderen heeft meegenomen in het leren drummen. Kinderen konden een robot timmeren, er waren technieklessen, er was een workshop over lasergamen en met boetseren werden de meest mooie werkstukken gemaakt. ,,De kinderen worden tijdens de talentontdekking gedurende drie lessen meegenomen in een proces. Vanaf groep 1 tot en met groep 8 doen de kinderen vier keer per jaar drie lessen, zo maken ze dus kennis met veel verschillende activiteiten. Er zijn door deze lessen al veel kinderen die zich hebben aangemeld bij een muziekschool of een toneelclub. Wij zijn soms echt ontroerd door wat het ontdekken van talent met een kind kan doen.”

Darnell in groep 1/2 had vooraf nooit gedacht dat hij zoiets technisch als een werkende knikkerbaan kon maken. Samen met een leerkracht ontdekte hij wat technische principes als hoogte en snelheid doen en bouwde hij een goed doordachte knikkerbaan. Zijn reactie? ‘Dit is zo cool, ik kan dit wel!’

Advertenties uit de krant