Paul Cuppen, Anneke Grevink, Willem Kool en Jo Polak bij het stiltegebied.
Paul Cuppen, Anneke Grevink, Willem Kool en Jo Polak bij het stiltegebied.

Protest tegen horeca in stiltegebied bij Koedood

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Het plan om aan de Koedood de horecagelegenheid Graaf van Portland te bouwen, roept weerstand op bij omwonenden. Een aantal bewoners van de Barendrechtse wijk Carnisselande heeft deze week een petitie op internet geplaatst.

Graaf van Portland wordt een horecagelegenheid met een Bed and Breakfast, een natuurspeeltuin, een winkel waar men streekproducten kan kopen en fietsverhuur. Het bedrijf ligt in Albrandswaard, maar is alleen bereikbaar vanaf Barendrechts grondgebied. Wie over de Koedood wandelt of fietst ziet onderaan de dijk de bordjes ‘Stitegebied’ staan. Uitgerekend in het stiltegebied, schuin tegenover gemaal Breeman, wil de gemeente Albrandswaard de bouw van een horecapand toestaan.

“Ik kom al veertig jaar in dit gebied”, vertelt Jo Polak. “Toen ik onderwijzer was ging ik met klassen het gebied in. De kinderen vonden het geweldig.” Tegenwoordig maakt Jo Polak hier prachtige natuurfoto’s. Hij maakt zich zorgen over het bouwplan, omdat dieren en planten te lijden zullen hebben onder de drukte en onrust die dan ontstaat.

Willem Kool woont in Carnisselande, aan de overkant van de Gaatkensplas. Hij wandelt veel in deze omgeving. Het bouwplan vindt hij ‘doodzonde van het gebied’. Kool en zijn buurtgenoot Paul Cuppen wijzen erop dat geluid vanaf de Koedood goed te horen is aan de andere oever van de Gaatkensplas. “Als fietsers op luide toon met elkaar praten, dan kunnen wij soms woordelijk horen wat er gezegd wordt.” Kool en Cuppen maken zich daarom zorgen over de komst van horeca en de geluiden die dat met zich meebrengt. Het ergert Cuppen dat omwonenden niet zijn betrokken bij de ontwikkeling van het plan. Vanaf volgend jaar, als de Omgevingswet wordt ingevoerd, is dat verplicht.

Anneke Grevink was wellicht de eerste bewoner van Carnisselande die ontdekte dat er aan de overkant van de Gaatkensplas horeca zou komen. “Ik ben heel erg geschrokken”, zegt ze. Ze verspreidde een samenvatting van het bouwplan in de buurt. Grevink wijst op de motorclubs die op mooie dagen graag over de Koedood rijden. Ze is bang dat er meer motorrijders naar het gebied komen als er horeca is. “Er is niet goed over nagedacht. Er wordt iets van het gebied afgesnoept, terwijl het een stiltegebied is.”

Petitie

Polak, Kool, Cuppen en Grevink hebben elkaar gevonden in het verzet tegen de Graaf van Portland. Een eerste succes hebben ze al geboekt. Vlak voor de zomer sprak de gemeenteraad van Barendrecht zich unaniem uit tegen het bouwplan. Dat is belangrijk, omdat het horecabedrijf alleen maar over Barendrechts grondgebied bereikbaar is.
Er zijn bij de gemeente Albrandswaard zienswijzen ingediend tegen het plan. Ook is er in Carnisselande een petitie rondgegaan, die door honderd huishoudens is ondertekend. Sinds deze week staat er een petitie op internet. Daarin wordt onder meer gewezen op de prognose van het aantal bezoekers: 200 op werkdagen en 1200 op zondagen in het hoogseizoen. Dat zou tot in de late avond geluidshinder opleveren. Ook zou het aantal parkeerplaatsen op drukke dagen onvoldoende zijn.

Jo Polak heeft goede hoop dat de verstoring van het stiltegebied kan worden voorkomen. “Het is nog geen gelopen race.” Hij herinnert zich de plannen om de Carnisse Grienden vol te storten met havenslib. Na protesten ging dat niet door. Tegenwoordig zijn de grienden een geliefd natuurgebied.

De petitie is te vinden op:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/de_gemeente_albrandswaard_nee_tegen_horeca_in_de_polder/?cIqAfob&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1288111-nee_tegen_horeca_in_de_polder&utm_term=cIqAfob%2Bnl

Advertenties uit de krant