Afbeelding
Foto:

Column Wijkagent Jan Waasdorp: Een man met een steigerbuis

Algemeen

Na een lange, warme zaterdag-nachtdienst in de Schilderswijk van Den Haag, zaten we met collega’s van die nacht in de ochtend om 6 uur nog even een bakje koffie te drinken en de dienst te evalueren. In die tijd werkte het personeel van de Schilderswijk en dat van Spoorwijk in Den Haag vanuit het politiebureau aan de Van der Vennestraat.

Het was wel de bedoeling dat de auto’s de volgende ochtend weer terug werden gebracht naar het bureau in Spoorwijk, zodat de ochtenddienst gewoon weer om 7 uur de straat op kon. Na deze drukke dienst was een bakkie koffie een welkome beloning.

Net op het moment dat er besloten was dat de collega’s van de Spoorwijk terug zouden gaan naar hun eigen bureau, riep de meldkamer op. De mobilofonist zei dat in een straat niet ver van het bureau, een man met een ijzeren staaf de ramen van een auto in sloeg. De collega’s van de Spoorwijk zouden deze melding wel even gaan doen.

Nadat het signalement van deze man was doorgegeven, wisten wij dat deze man ook tegen de politie agressief kon reageren.

Om die reden werd besloten om dan maar met meerdere collega’s ter plaatse te gaan. Nadat de eerste auto was aangekomen, gaf deze al snel door dat de man met een steigerbuis liep te zwaaien en dat er al van meerdere auto’s ruiten waren ingeslagen. Voordat wij aan kwamen hoorden wij ook dat hij al zwaaiend met de buis op de politieauto af kwam lopen en riep dat hij de agenten hun kop in zou slaan. Juist op dat moment kwamen wij met vier man in één voertuig de hoek omrijden. Kennelijk schrok de man hiervan, aangezien hij hard weg rende en de voordeur van zijn huis dicht gooide, voordat wij hem konden grijpen.

Op het moment dat ik tegen de net dichtgegooide deur sprong, zodat wij de man in zijn woning konden grijpen, hoorde ik boven mij glasgerinkel. Nog voordat het glas de grond raakte, hoorde ik twee harde knallen en zag dat een collega die achter mij stond zijn wapen op de eerste etage gericht had. Hij had twee keer geschoten omdat de man met een geweer het raam had ingeslagen en misschien wel wilde gaan schieten. Door deze actie zijn wij niet om 7 uur naar huis gegaan, maar werd het 14 uur voor we weg konden. Tot die tijd hebben we met getrokken pistolen voor en achter de woning van de man gestaan en gelegen. Na veel gepraat met de wijkagent die van, heeft de man zich overgegeven en konden we de melding die om 6 uur was begonnen, afsluiten. We hadden uiteraard wel veel te bespreken. In de tuin aan de achterkant van de woning werd later een geweer gevonden.


Uit de krant

Advertenties uit de krant