Tessa Gelton.
Tessa Gelton.

Happy Stones, een wereldwijd fenomeen

Algemeen

Door Astrid Potuijt

Ruim een jaar geleden hoorde Tessa Gelton uit Ridderkerk voor het eerst over het wereldwijde fenomeen Happy Stones en ze was meteen enthousiast. Korte tijd later startte ze met een Facebookgroep. Omdat Nicole Melchior uit Barendrecht vier dagen eerder een groep was gestart, besloten de dames deze samen voort te zetten onder de naam Happy Stones B.A.R. Deze groep is dus voor Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk. Nicole en Tessa hebben elkaar nog niet ontmoet, maar ze spreken elkaar regelmatig via Messenger. Inmiddels kent de groep 530 leden. 

,,Happy Stones zijn super simpel te maken en je kan er een ander blij mee maken”, vertelt Tessa. ,,Dat maakt het zo leuk om te doen. Mensen die een steen vinden, gaan het misschien ook doen of ze laten de steen weer ergens anders ‘los’.”

In de Facebookgroep kunnen mensen laten weten als ze een steen hebben gevonden. Zo kan de kunstenaar ook zien of zijn of haar steen gevonden is.

Ik maak simpele tekeningen, zoals deze kersjes. Ik maak dan gerust vijftien dezelfde. Ik leg ze overal neer. In de natuur, het Waalbos bijvoorbeeld. Maar ook in het dorp bij de winkels of in de parkeergarage van Ikea. Op de stenen staat de Facebookgroep vermeld. Zo zien mensen waar de steen vandaan komt. ,,Mensen kunnen ze meenemen, laten liggen of weer ergens anders neerleggen. Via de groep kan je laten weten als je een steen gevonden hebt. Maar dat doet natuurlijk lang niet iedereen en dat hoeft ook niet. Het gaat om het idee dat je een lach op het gezicht van iemand kan toveren. ”

Tessa heeft altijd beschilderde stenen in haar tas zitten en in de auto liggen. Overal waar ze komt, laat ze stenen los, zoals ze dat noemt. 

,,Mijn kinderen van 11 en 7 jaar waren eerst ook enthousiast, maar inmiddels zoeken ze enkel nog stenen voor me”, lacht Tessa. ,,Stenen kan je overal vinden. Het is handig als ze glad zijn, zodat je er goed op kan tekenen en je stiften niet kapot maakt. Je kunt ook stenen kopen in bijvoorbeeld het tuincentrum.”

Acrylstiften en acrylverf werken het beste. Deze koop je voor weinig bij onder andere Action. ,,Je kan ook de steen met gesso bewerken en dan kan je er met potlood op tekenen. Na afloop vernis je de steen zodat deze niet gaat bladderen”, zegt Tessa.

Tessa besteed best veel tijd aan haar stenen. ,,Het is heel ontspannend. Ook op de camping beschilder ik gerust een mooie steen die we terplekke hebben gevonden. Hoeveel tijd ik eraan besteed, is heel wisselend, het is ook maar net hoeveel tijd ik ervoor heb.”

,,Het allerleukste van Happy Stones is dat het zo toegankelijk is voor iedereen. Het maakt niet uit of je goed kan schilderen of minder goed. En het is altijd leuk om een steen te vinden. Mijn vriendin maakt ‘Blond’ stenen. Zij maakt er twee per week en ik ben meer van de massa.” Tessa lacht. ,,Leuk toch dat het allemaal kan.”

Anneke Huizer uit Rhoon is ook lid van de groep. In januari ontdekte zij Happy Stones en ze was meteen verkocht. ,,Ik ben altijd creatief bezig”, vertelt ze. ,,Bloemschikken, haken, schilderen. Ik vind het allemaal leuk. Omdat ik nu veel in de tuin te vinden ben – tuinieren is ook een grote hobby – schilder ik wat minder, maar tot een maand geleden was ik er gerust twee uur per dag mee bezig.”

Via internet heeft Anneke workshops gevolgd vanuit Australië en Amerika. Ook doet ze veel inspiratie op via Pinterest. ,,De kleinkinderen vinden het ook leuk om te doen, dus als ze hier zijn, worden er ook volop stenen versierd. Het is fijn dat je iets leuks voor een ander kan doen. En in de Facebookgroep overheerst ook enkel vriendelijkheid. Er ontstaan allerlei leuke contacten.”

Anneke kwam in contact met een vriendin van haar dochter. Zij werkt in het Maasstad ziekenhuis en geeft medische hypnose therapie. Dit is voor kinderen met prikangst, kinderen met chronische buikklachten en voor angstige kinderen. Tijdens de eerste sessie gaan de kinderen op zoek naar een regenboog waar ze zelf kleuren aan kunnen geven. Een kleur kunnen ze koppelen aan kracht of aan moed bijvoorbeeld. Anneke werd gevraagd om stenen te beschilderen voor deze kinderen. De steen wordt dan een ‘helpertje’ waardoor ze aan de sessie herinnerd worden en de kracht of moed terugvinden. Samen met Ingrid en Patty heeft Anneke 130 stenen beschilderd. Stuk voor stuk prachtige kunstwerken. ,,Hoe mooi is het dat de Happy Stones ook op deze manier ingezet kunnen worden?”, zegt Anneke. ,,Kinderen die om wat voor reden in het ziekenhuis terecht komen, worden er rustig van en halen er kracht uit.”

De stenen die Anneke, Patty en Ingrid gebruiken worden ingekocht. ,,We hebben er nu zoveel nodig”, vertelt ze. ,,Eerst zocht ik ze op de Maasvlakte, maar daar werden zoveel stenen weggehaald dat er nu controle is. Er liepen mensen met emmers vol stenen te sjouwen”, lacht ze. ,,Dat is nu ook weer niet de bedoeling.”

Wie een kijkje op Facebookgroep neemt, zal zich verbazen over de leuke, mooie, en grappige stenen die voorbij komen. Een postbode legde ‘hoera, geslaagd!’ stenen in de tuinen waar de vlag uithing. Iemand meldde een steen gevonden te hebben in Drenthe vanuit de groep en daar werd weer hartelijk op gereageerd. 

Ook Happy Stones maken of er eentje gevonden? Kijk dan eens op Happy Stones B.A.R.

Stenen voor het Maasstad Ziekenhuis.
Anneke Huizer
Hoera, geslaagd!

Advertenties uit de krant