Afbeelding
FOTO

Uitreiking derde Rolf boek

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Burgemeester Jolanda de Witte, kinderburgemeester Reese Kuyt en de Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen, hebben woensdag 30 juni het derde Rolf-boekje ‘Rolf en de rovers aan de wael’ in ontvangst genomen. Het zwervertje Rolf neemt lezers, net als in de eerste twee delen, mee naar de geschiedenis van West-IJsselmonde. Schrijver Ruud de Jong en illustrator Hans Brouwer willen een serie van in totaal vijf Rolf-boeken maken. Stichting Rolf geeft de boekjes uit.

Rolf laat de lezers zien wat er gebeurt en hoe het leven er uitzag rond 1200. Want zoals voorzitter Erwin de Jongh aangaf in zijn toespraak: ,,Er zijn veel inwoners bijgekomen de afgelopen jaren in Albrandswaard en Barendrecht. Zo kunnen zij toch een goed beeld krijgen van de geschiedenis van deze regio.”

Schrijver Ruud de Jong kwam vijftien jaar geleden met het idee voor de Rolf stichting. Het begon met een musical en inmiddels is er een Rolf route van 45 kilometer lang door Albrandswaard en Barendrecht en drie kinderboeken over het zwervertje Rolf. Gerrit Verhoeven van het stadsarchief vertelde hoe moeilijk het is om de tijd rond 1200 exact in beeld te brengen. ,,Er waren in die tijd nog maar weinig mensen die konden schrijven en wat er werd opgeschreven, ging vaak weer verloren door brand of overstroming. Gelukkig is er archeologie. Aan de hand van opgravingen kunnen we ook veel zeggen over die tijd, maar lang niet alles. Maar voor de schrijver geldt, hoe meer raadsels, hoe meer ruimte voor de verbeelding.”

Na de overhandiging van het boek aan alle drie de burgemeesters en een dans van Dance Barendrecht, was het woord aan de kinderburgemeester en burgemeester Jolanda de Witte. ,,Rolf beleeft altijd spannende avonturen. Tegelijkertijd leer ik iets van de geschiedenis. Dat vind ik interessant”, zei Reese Kuyt. 

De eerste twee delen zijn in november 2019 verschenen: Rolf en de schoften uit Scoonderloo (1196) en Rolf en de geest van Over Maze (1197). Het werk van de stichting Rolf begon als musical met het fictieve zwervertje Rolf. Daar bleef het niet bij. De stichting organiseerde acties zoals de Rolf route in Albrandswaard en Barendrecht. Ook is op initiatief van een supermarkt een serie Rolf-mokken geproduceerd. De opbrengst hiervan gaat naar de stichting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant