'Ik zie mezelf in de toekomst ook nog weleens als burgemeester van Albrandswaard.'
'Ik zie mezelf in de toekomst ook nog weleens als burgemeester van Albrandswaard.'

Kinderburgemeester: ‘Ik heb een super jaar gehad’

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Reese Kuyt was het afgelopen jaar kinderburgemeester van Albrandswaard. Op 5 juli draagt ze tijdens de raadsvergadering het stokje – of liever gezegd de kinderburgemeesterketen - over aan Femke Tempelman. ,,Jammer dat het voorbij is, maar ik heb een super jaar gehad.”

Door Astrid Potuijt

Het was niet het beste jaar om kinderburgemeester te zijn. Vanwege corona konden veel bedachte activiteiten van Reese niet doorgaan. ,,Echt balen”, zegt ze daarover. ,,Ik had graag appels willen uitdelen op scholen om een gezonde lunch te promoten. Ook had ik meer willen doen aan de veiligheid rondom de scholen, maar dit soort dingen konden niet doorgaan. Ik heb een keer scholen bezocht en toen kwam ik in gesprek met andere kinderen. Hierdoor wist ik beter wat er speelde. Het zou leuk zijn geweest als ik dit vaker had kunnen doen.”

Reese babbelt er lustig op los. Ze vertelt over de opening van de wandeling in De Buytenhof. Samen met de burgemeester mocht ze het hek openduwen en de wandeling officieel openen. ,,Echt vet”, zegt ze. ,,Ook mocht ik meespelen in de livestream van het Sinterklaasfeest. En we maakten een video samen met de burgemeester over gezond ontbijten. Ik heb veel online gedaan. In het begin vond ik dat spannend, maar na de tweede keer, was ik eraan gewend en vond ik het alleen nog maar leuk. Ik kon meteen zien hoe het eraan toe gaat bij opnames met de camera’s en microfoontjes die je opgespeld krijgt.”

Handig, want Reese zou het leuk vinden om te gaan acteren of presenteren. Nu kon ze alvast wat ervaring opdoen. Maar dit jaar neigde ze wel wat meer naar de politiek. ,,Ik weet nog niet wat ik wil worden. Ik vind acteren en presenteren erg leuk, maar nu ik kinderburgemeester ben geweest, zie ik mezelf in de toekomst ook nog weleens als burgemeester van Albrandswaard.” Aan haar vlotte babbel en ideeën zal het niet liggen. Ook de tijd die ze moest investeren in het kinderburgemeesterschap vond ze geen probleem. ,,Het kostte niet eens zoveel tijd en daarnaast, het was alleen maar leuk om te doen, dus dan maakt het ook niet uit.”

In het begin van het jaar vond Reese het heel spannend om de burgemeester te ontmoeten. ,,Maar ze is echt super aardig”, zegt Reese enthousiast. ,,En na een paar keer dacht ik ook wel ‘ze is ook maar gewoon een mens’.

Na de zomervakantie gaat Reese naar Spieringshoek in Schiedam. ,,Een hele leuke school”, vertelt ze. ,,Het een beetje een soort American Highschool met een kunstkelder waar onder andere drama en tekenen wordt gegeven. Ik ga het gymnasium doen. Ik heb gehoord dat ik veel huiswerk ga krijgen. Ik krijg ook Latijns en Grieks. Ik weet nog niet wat ik daarvan moet vinden, maar je leert dan ook over kunst en dat zie ik wel weer zitten.”
De vriendinnen en klasgenoten van Reese waren laaiend enthousiast toen zij vorig jaar werd gekozen om kinderburgemeester te worden. ,,In de klas werden vaak mijn video’s opgezet en een aantal meiden hadden bedacht om een fanpage op Instagram van mij te maken. Gelukkig ging dat idee niet door”, lacht ze.
,,Ik zou het graag nog een jaartje langer doen”, verzucht Reese. ,,Maar ik ken Femke ook en ik gun haar deze functie heel erg. Wat ik tegen haar zou willen zeggen? Wees lekker jezelf en geniet ervan.”

Voor de foto gaat Reese op de tuintafel zitten. Ze poseert alsof ze nooit anders doet. Ze praat enthousiast verder en wil tot slot nog aan de kinderen van Albrandswaard vertellen dat als ze de kans krijgen, ze zich echt moeten aanmelden voor de functie van kinderburgemeester. ,,Als je een beetje lef hebt, een vlotte prater bent, dan moet je ervoor gaan. Ik heb zo’n tof jaar gehad. Kan je nagaan hoe leuk het is als er geen corona is. Gewoon doen dus!”

Advertenties uit de krant