Wiard Visser
Wiard Visser

Landbouw, natuur en recreatie in harmonie

Algemeen

RHOON - Ooit waren er plannen om van het Buijtenland van Rhoon een moeras te maken. Die plannen zijn gelukkig allang van tafel. Sinds 2019 werkt de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon aan een duurzame toekomst waar natuur, recreatie en landbouw hand in hand gaan. Dit uitdagende plan is vastgelegd in het streefbeeld Buijtenland van Rhoon.

De nieuwe toekomst voor het Buijtenland van Rhoon is geschetst op basis van drie uitgangspunten Ten eerste ligt vast dat men zuinig moet zijn op de prachtige oude polders omdat hier geen ruilverkaveling heeft plaatsgevonden. Daardoor zal men dit soort polders nergens anders meer vinden. Ten tweede gaat het Buijtenland bewijzen dat landbouw en natuur samengaan door landbouw te bedrijven die natuur gaat creëren: akkernatuur. En tot slot een wijze les: toekomstplannen maak je sámen. Alle betrokkenen werken nu samen in een speciale gebiedscoöperatie die zich richt op een gemeenschappelijke toekomst.

Er is al veel bereikt. Naast meerdere akkers liggen natuurvriendelijke oevers met speciale planten en dieren. Denk aan insecten als libellen, amfibieën als kikkers en salamanders, watervogels als de fuut en rietvogels als de rietzanger.

Ook op de akker is veel veranderd. Om monocultuur tegen te gaan, gaat de akkerbouwer met meer verschillende gewassen voor afwisseling zorgen. Zo wordt er– net als vroeger – weer vlas geteeld in de polder. Maar ook andere ‘oude’ gewassen als lupine, emmertarwe en spelt. Die laatste twee zijn granen die hun weg naar lokale bakkers vinden. Daarnaast komen oude gerstrassen via de Barendrechtse Vaanbrouwers terecht in het lokale bier ‘Rhoonse blonde’. Ook de Rotterdamse bierbrouwers Vet&Lazy gaan met de oogst van dit jaar aan de slag. Drie entrees heten bezoekers welkom en bieden parkeerruimte om zo te voet of met de fiets het gebied verder te verkennen.

Omdat op de akkers steeds minder gespoten wordt tegen insecten, trekt dat weer insectenetende vogels aan. Vanuit aangelegde natuurstroken gaan natuurlijke vijanden van de bladluis (het lieveheersbeestje!) de akker op en voorkomen het ontstaan van een plaag. 

Ook voor recreanten is het in het Buijtenland goed toeven. De komende jaren zal het gebied steeds leuker worden met meer paden om te wandelen, fietsen en paard te rijden langs akkers met oergranen, kleurrijke gewassen en boomgaarden met oude fruitrassen. Bovendien komen er op termijn natuurspeelterreinen, kano- en fietsverhuur en overnachtingsmogelijkheden. 

Meer lezen over het Streefbeeld en de plannen voor het Buijtenland van Rhoon kan via www.buijtenland-van-rhoon.nl. Hier kan men het streefbeeld downloaden of een publieksvriendelijke samenvatting. 

Advertenties uit de krant