Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Filmpje remmen op skates bereikt meer dan half miljoen mensen

BARENDRECHT - Remon van Loon, skateinstructeur en eigenaar van Aad van Loon Sport, geeft sinds 1998 skateles. In die afgelopen 20 jaar heeft hij duizenden mensen uit Barendrecht en omgeving leren skaten en, nog belangrijker, leren remmen op skates. De laatste paar jaar waren dat nog enkele lessen.

Tijdens de lockdown is het skaten weer populair geworden. “Ik schat in dat 75% van de mensen die skaten niet goed kunnen remmen. En met goed remmen bedoel ik, dat je op elk moment binnen een paar meter tot stilstand kan komen, zonder gebruik te hoeven maken van een lantaarnpaal, grasstrook of andere objecten.” Hij besloot een filmpje van enkele jaren terug opnieuw op Facebook te plaatsen.

In dit filmpje worden verschillende remtechnieken getoond. Met namen als de paalplof, grasgrazer en hakkelaar zijn deze voor veel skaters heel herkenbaar. Het doel was om mensen uit Barendrecht en omgeving te interesseren voor een lesje van 1 uur om het remmen goed te leren.

Na een week zag Remon het aantal bereikte personen groeien tot boven de 10.000. Ook stonden er opmerkingen bij het bericht die nauwelijks leesbaar waren. “Dit kwam, doordat mensen elkaar gingen taggen als grasgrazer of paalploffer. En die mensen kwamen uit delen van Nederland waarvan ik het dialect niet meer kon volgen“, zegt Remon. Inmiddels staat de teller op meer dan 500.000 bereikte personen en krijgt hij aanvragen voor lessen uit o.a. Raamsdonksveer, Steenbergen, Amsterdam en zelfs Antwerpen. Hieruit blijkt dat er wel degelijk behoefte is aan deze les en dat er blijkbaar niet meer zoveel skateleraren actief zijn.

De agenda is inmiddels aardig gevuld met afspraken. Hij heeft contact gezocht met een bevriende skateleraar in Amsterdam om mensen door te kunnen verwijzen. Daarnaast heeft de skatewinkel RSI uit Rotterdam aangegeven graag klanten door te willen sturen die willen leren skaten of hun remtechniek willen verbeteren.

Voor Remon, die naast skateinstructeur ook eigenaar is van twee fitnesscentra in Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, zijn de skatelessen een welkome afleiding. Beide sportcentra mogen vanwege de Coronamaatregelen nog geen binnensporters ontvangen en bieden op dit moment alleen buitenlessen aan. Hij krijgt nog altijd energie van het lesgeven. “Het is heel leuk, zelfs nog na meer dan 20 jaar, om te zien hoe het vertrouwen van mensen groeit als ze merken dat het wel degelijk mogelijk is om goed te kunnen remmen op skates. Het geeft je meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder na te hoeven denken of er heuvels of gevaarlijke situaties ontstaan. Ik verbaas me er nog altijd over dat mensen gaan skaten zonder te kunnen remmen. Je begeeft je in het verkeer en je brengt niet alleen jezelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. Zouden deze mensen ook gaan fietsen op een fiets waarvan de remmen het niet doen en dan maar hopen dat het goed gaat?”

Wil jij ook (goed) leren remmen op inline skates of rollerskates, kijk dan voor meer informatie op de website https://aadvanloonsport.nl/nieuws/skateles-2. Het filmpje van de remtechnieken staat op Youtube: https://youtu.be/lBg301LaHuA

Meer berichten